Lučka kapetanija naložila ograđivanje gradilišta na Valovinama

Priopćenje za medije Wake Parka Pula

IZRAŽAVAMO ŽALJENJE ZBOG OGRAĐIVANJA DIJELA UVALE VALOVINE, ALI TO JE POSLJEDICA PRIJAVE ZELENE ISTRE, A NE NAŠA ŽELJA

Nastavno na prozivke udruge Zelena Istra iz Pule, osjećamo potrebu obratiti se javnosti.  Prvo želimo izraziti žaljenje što ćemo morati ograditi  područje radova i koncesije  zbog prijave te udruge.

Naime, dobili smo nalog Lučke kapetanije koja nam je naložila da ogradimo gradilište i područje koncesije. Vrlo vjerovatno je to i cilj navedene prijave. Sukladno uputama Lučke kapetanije Pula, ogradit ćemo područje radova i koncesije već u četvrtak u potpunosti.

To smo htjeli izbjeći kako bi se ljudi u vrijeme kada se ne radi mogli normalno kupati. Zbog prijave te udruge više neće imati tu mogućnost jer moramo ograditi područje radove, a što nije naša želja, kao ni obavljanje radova tokom sezone kupanja.

Mi smo do sada koristili mali brod  koji prethodno upozorava o dolasku brodova, kako kupače, tako i brodice vezane u uvali Valovine. Također u samoj zoni broda se rade fizičke barijere bovama i konopima kako ne bi netko nakon pozicioniranja broda bio ugrožen.

Brod nikoga ne smeta i puno pažnje se posvećuje sigurnosti svih plivača. U moru su uz brod cijelo vrijeme predstavnici izvođača i ekološki nadzor.

Kako smo već predstavili javnosti,  a što će potvrditi i nadležno ministarstvo( obzirom da su napravljene radnje za utvrđivanje navoda o onečišćenju).

Od strane stručnih osoba utvrđeno je da nije izvršeno onečišćenje niti bilo koja vrsta stradala u radovima, a pogotovo ne jedinke zaštićene vrste, o čemo smo već obavijesttili javnost.

Nažalost, brojne osobe u uvali Valovine barataju netočnim informacijama koje se plasiraju oko staništa periski. Stanište periske je cijela uvala, a više su brodovi sa sidrima uništili periski nego što ćemo mi u 20 godina. Niti jedna periska nije ugrožena niti oštećena zbog nas.

Također su neistiniti su i navodi o radovima po noći, budući da je rađen transport materijala kako bi se  maknuli sa plaže i omogućilo se slobodno korištenje iste.

Što se tiče nastavka radova i našeg zahtjeva za produljenje rokova za izgradnju, mi još nismo dobili dopis od Grada Pule kojim se traži da obavi pregled.

Mi smo tražili aneks ugovora za izgradnju od godine dana kako ne bi gradili u sezoni. Razlog aneksa i građenja u sezoni je isključivo i jedino akcija zelene istre i sve tužbe koje su pokrenute protiv ministarstava i drugih nadležnih tijela.

Od potpisa 11.07.2017 do 30.06.2018. cijelo vrijeme je ugovor vvcv  i koncesija pod tužbom po svim osnovama.

Sve su odbačene od nadležnih tijela (a to nije grad već ministarstva) i radi Zelene istre se tek sada može graditi. Kako još ne znamo što nas čeka oko aneksa ugovora, mi svoje pravo na izgradnju koristimo uz dodatak da ove godine nema zabrane radova u toku sezone na području Pule.

Ograđivanje gradilišta započeti će u četvrtak

Pin It on Pinterest