Doživite Istru kroz Factumove dokumentarce!

Portrete istarskih mjesta, načina života i neobičnih ljudi koji tu žive donosi niz dokumentaraca koji su od sada dostupni za gledanje u Factumovoj online videoteci. Upoznajte Gigija, jedinog stanovnika Završja; pogledajte priču o privatizaciji i iskorištavanju radnika brodogradilišta Uljanik, ili pak uđite u (doslovno) ružičasti svijet bračnog para Tita i Brankice.

Ovo ljeto jedna od najznačajnijih produkcijskih kuća nezavisnog dokumentarnog filma, Factum, provodi aktivno, i to uz projekt Factum online. Riječ je o online videoteci  putem koje je sad moguće pogledati filmove iz bogate Factumove produkcijekoja broji više od sedamdeset dokumentarnih uradakačesto nagrađivanih kako na domaćim, tako i na svjetskim filmskim festivalima. Mnoge od ovih filmova danas je gotovo nemoguće pogledati u kinima i na festivalima, a na ovaj način sada su dostupni za gledanje iz udobnosti vašeg doma!

Zanimljivost Factumova dokumentarnog opusa, između ostalog, svakako su filmovi koji tematiziraju Istru i donose najraznovrsnije crtice i živopisne prikaze istarskog načina života, običaja, kao i intrigantne priče o ovdašnjim stanovnicima. Svi ovi dokumentarci nastali su tokom godina u Grožnjanu na Imaginarnoj akademiji koja je sredinom devedesetih pa sve do sredine dvijetisućetih bila mjesto razvoja filmskih projekata najtalentiranijih mladih filmaša iz čitave regije i istočne Europe. Mnogi danas vrlo poznati redatelji bili su polaznici Akademije, pa su svoje dokumentarce tu razvijali i snimali od Dalibora Matanića preko Zrinke Matijević do Nebojše Slijepčevića.

Gledatelji tako sada u Factumovoj online videoteci, mogu, primjerice, pogledati vrlo nagrađivani film Godine hrđe Andreja Korovljeva koji donosi priču o radnicima Uljanika i katastrofalnim uvjetima u kojima rade obavljajući jedan od najopasnijih poslova u brodogradnji – onaj nanošenja antikorozivne zaštite. Nehumani uvjeti rada radnike pretvaraju u strojeve lišene dostojanstva, pa tako Godine hrđe postaje i film o privatizaciji na hrvatski način. Dokumentarac Dalibora Matanića, Tomislava Rukavine i Stanislava Tomića Sretno! iz 1999. godine također tematizira pitanje radnika – rudara iz Labina koji zatvaranjem i posljednjeg rudnika upadaju ne samo u egzistencijalnu krizu, već i onu emocionalnu. Istovremeno, njihove prostore sada već bivšeg radnog mjesta, rudnika,zauzimaju članovi suvremenog umjetničkog kolektiva Labin Art Express i tako rudarski pozdrav „Sretno!“ poprima jedno sasvim drugo značenje.

O ljudima iz različitih svijetova, i to onih nacionalnih, koji ipak sasvim uspješno egzistiraju jedni s drugima govori film Tajane Božić Circa Oaza. Dokumentarac je to ostanovnicima jedne kuće uz more u Rovinju i suživotu na istrijanski način. Niz živopisnih likova nalazimo i u filmu Terra Roza Alda Tardozzija. Ovaj višestruko nagrađivani film donosi priču o Titu i Brankici, bračnom paru iz jednog osamljenog istarskog sela koji su sebi stvorili ružičasti svijet. Sve u njihovom domu ružičaste je boje, jer život kroz ružičaste naočale trebao bi biti savršen, no uvijek postoji onaj „Ali…“. A kako je živjeti u svome svijetu zna i Gigi, glavni (i jedini) protagonist dokumentarca Napušteni grad Magdalene Piekorz. Kroz dirljivi Gigijev primjer kao jedinog stanovnika napuštenog gradića Završja (Piemontea) redateljica zapravo priča o sudbini dijela talijanske manjine u Istri, onih koji su odlučili ostati u Jugoslaviji nakon što je tadašnja vlast zahtijevala da se opredijele za jednu od domovina.

Tu su još i priče o Šandoru, čuvaru Titovog zoološkog vrta na Brijunima; pa priča o paru iz Medulina, Milanu i Silvani čiju idilu narušavaju različita poimanja života; ili pak ona o ljudima iz pulske „Mahale“, siromašne multikulturalne zajednice iz centra grada.

Svi ovi (ali i mnogi drugi) filmovi dostupni su za gledanje u Factumovoj online videoteci, a ukoliko pogledate bilo koji film putem Factumove online platforme, javite nam se na info@factum.com.hr te ćemo vam poslati DVD izdanje Dokumenti vremena, skup dokumentarnih uradaka koji, kako smo vidjeli, kroz zanimljive priče portretiraju Istru, istarski način života i njene stanovnike.

Pin It on Pinterest