Najavljen MM20 | Media Mediterranea 20: Technology & Nature

„Već je prošlo 20 godina otkada je udruga Metamedij pokrenula festival Media Mediterranea u sklopu kojeg je gostovalo preko 300 umjetnika i 150 glazbenika i 50 suradnika iz 20 država i koji se održavao na 30 lokacija u Puli i okolici.

Tijekom festivala održano je oko 70 javnih diskusija, predavanja i radionica te je izloženo oko 200 umjetnič kih radova“, kazao je predsjednik udruge Metamedij Marino Jurcan na konferenciji povodom festivala Media Mediterranea 20 u galeriji Srpskog kulturnog centra u Puli.

Jurcan je predstavnike medija podsjetio da se festival održava od 1999. godine, te da se tematski neprestano razvija, a trenutno se prepoznaje kao festival urbanih intermedijskih praksi baziranih na suvremenoj umjetnosti, spekulativnom i kritič kom dizajnu, metamodernizmu i hakiranju javnog prostora. Festival je fokusiran na teme od društvenog znač aja i kritič ko refleksivnu dimenziju kulture. Ideja je stvoriti platformu za razmjenu znanja, mišljenja i stavova kroz upotrebu raznih medija, od tradicionalnih (fizič kih) do suvremenih (digitalnih).

„Prvih pet godina postojanja festival je bio fokusiran na elektronsku glazbu, vizualne instalacije i open air festival rađ en po konceptu slobodne kulture. Sljedeć ih pet  godina festival se fokusirao na radionice, umrežavanje na nacionalnoj razini te
multidisciplinarni pristup kulturi i civilnom društvu. U treć oj „petoljetki“ fokus festivala bio je na zagovarač kim aktivnostima (kulturne politike, prenamjena bivših vojnih zona, arhitektura i nezavisna kultura) te na novomedijskim umjetnicima,
urbanoj i hip-hop kulturi. Zadnjih pet godina u središtu interesa festivala su suvremena umjetnost u javnom prostoru, popularizacija novomedijske umjetnosti, gostovanja međ unarodnih autora i kustosa te natječ aj za mlade umjetnike – Zlatna
lubenica“, kazao je Jurcan.

20. izdanje Media Mediterranea festivala bit ć e održano od 16. do 18. kolovoza u Puli. Ovogodišnja tema festivala bavi se percepcijom pojmova “tehnologija” i “priroda”, kao i njihovim suodnosom. Program festivala započ inje 16. kolovoza u 20.30 sati u galeriji SKUC otvorenjem izložbe gostujuć ih umjetnika i finalista nagrade Zlatna lubenica 2.0. Izložba ć e biti otvorena do 23. kolovoza. Program Media Mediterranea 20 festivala nastavlja se 17. i 18. kolovoza u Titovom parku gdje će publika imati priliku pogledati novomedijske instalacije te uživati u glazbeno-gastronomskom Piknik soundtracku. Takođ er u samom parku bit ć e organiziran dječ ji program tj. Mini Mediterranea, gdje ć e i najmlađ i u sklopu radionica imati moguć nosti kreativno se izraziti i zabaviti.

Vanjski suradnik festivala Oleg Šuran govorio je o izložbi koja ć e biti otvorena u SKUC-u gdje ć e biti izloženi radovi pet finalista natječ aja Zlatna lubenica te radovi gostujućih autora.

„Smatram da ć e izložba biti zanimljiva jer ć emo vidjeti različ ite pristupe noseć oj temi festivala – od problematike antropocena do analize suživota č ovjeka i prirode. Od pozvanih autora moć i ć emo pogledati rad Susane Soares koja se u svom izričaju bavi biohackingom i korištenjem prirode na neuobič ajene nač ine, dok ć e se Maja Smrekar u svom radu baviti temom preživljavanja antropocena te onoga što nam dolazi“, kazao je Šuran.

Marko Vojnić Gin koji uz Olega Šurana i Sunč icu Ostoić č ini žiri natječ aja Zlatna lubenica govorio je o njenom znač aju za mlade umjetnike.
„Drago mi je da je Pula napokon dobila nagradu za radove suvremene umjetnič ke prakse. Ovo mi je druga godina da sam u žiriju i mogu primijetiti da je na natječaj pristiglo puno više radova širokog spektra umjetnič ke prakse pa i onih koji nisu u direktnom kontaktu s novim medijima. Ono što je takođ er važno je veliki generacijski raspon umjetnika koji su se javili na natječ aj. Iako sam protiv natjecateljskog duha u  umjetnosti smatram da je ova nagrada dobra jer se radovi umjetnika moraju pokazati i vidjeti. Nagrada ć e nam tako pružiti priliku da vidimo radove jedne nove, mlade generacije te njihov pogled i doživljaj umjetnosti“, kazao je Gin.

Projektna asistentica Jasna Kovač ević govorila je o GIF natječ aju koji je otvoren do 14. kolovoza.
„“Digitalni otpad“ je otvoreni natječ aj za GIF animacije, a od natjecatelja se oč ekuje da recikliraju neželjene fotografije koje zauzimaju kilobajte na mobitelu, fotoaparatu ili kompjuteru te ih pretvore u GIF animaciju. Radovi se šalju na mail:
mediterraneafest@gmail.com, a biti ć e izloženi za vrijeme trajanja festivala u Titovom parku. Na natječ aj su dobrodošli gifovi svih vrsta: od stop-motion animacije, preko isječ aka ekstrahiranih iz video snimaka, fotografskih kolaža, ručne animacije, pa do animiranog teksta ili pak radova izrađ enih uz pomoć internetskih servisa. Trajanje i dimenzije animacije u potpunosti su slobodni, a jedina su tehnič ka ogranič enja GIF format i beskonačni loop“, kazala je Kovačević .

Projektna asistentica Sara Turković govorila je o radionicama za djecu koje će biti održana u Titovom parku.
„Prvu radionicu vodit ć e Lovro Dujnić koji ć e djecu nauč iti kako upravljati malim robotić ima koji se kreć u po papiru i crtaju, dok ć e druga radionica pod vodstvom Sekcije djeca i arhitektura Društva arhitekata Istre djeci prostor objasniti kroz igru, gestu, događ aj i pritom osnažiti senzibilitet za 3D granice koje definiraju našu stvarnost“, kazala je Turković . Jurcan je napomenuo da će u Titovom parku biti održan i Piknik soundtrack u sklopu kojeg ć e se za hranu pobrinuti Tea Bevandić i Andreja Buić iz SEK-a – solidarne ekološke kuhinje, dok ć e za glazbu biti zaduženi: WunschBaum Project, DJ Marino, DJ M. Funkovich, DJ Cube, Morski, te BukaNoise Collective Meets Foreigners
Everywhere.

Matko Banković iz BukaNoise kolektiva kazao je da mu je č ast što ć e nastupati za 20. godišnjicu festivala čijih se poč etaka rado prisjeća.
„Nekada je festival trajao više dana i puno je više dominirala glazba – od radionica DJ-inga sve do završnog partyja na Marleri. Moj cilj za ovu godišnjicu bio je prikupiti primjere svih tih glazbenih izrič aja koji su bili prisutni na festivalu“, kazao je
Banković .

Raspored programa:

Četvrtak, 16.8. u 20.30, SKUC Pula
– GALERIJSKA IZLOŽ BA –
Zlatna lubenica 2.0 + gostujuć i autori *izložba ostaje otvorena do 23.8., može
se posjetiti i u petak i subotu za vrijeme trajanja festivala u parku

Petak, 17.8. od 18 h, Titov park, Pula
– MINI MEDITERRANEA –
18.00 – Radionica izrade robota *potrebna prijava
18.00 – FabLabbing *otvorena radionica
19.00 – Radionica DiA DAI SAI *otvorena radionica
– NOVOMEDIJSKE INSTALACIJE –
19.00 – 01.00 – MM20 arhiva
19.00 – 01.00 – GIF-ovi
19.00 – 01.00 – Ariane Trumper
– PIKNIK SOUNDTRACK –
20.00 – 20.45 – WunschBaum Project
21.00 – 01.00 – Dj Marino & Dj M. Funkovich & Dj Cube + VJ’s

Subota, 18.8. od 18 h, Titov park, Pula
– MINI MEDITERRANEA –
18.00 – Radionica izrade robota *potrebna prijava putem maila
18.00 – FabLabbing *otvorena radionica
– NOVOMEDIJSKE INSTALACIJE –
19.00 – 01.00 – MM20 arhiva
19.00 – 01.00 – GIF-ovi
19.00 – 01.00 – Ariane Trumper
– PIKNIK SOUNDTRACK –
19.00 – 21.00 – Solidarna eko kuhinja (SEK)
21.00 – 23.00 Morski
23.00 – 01.00 BukaNoise Collective Meets Foreigners Everywhere (Trip Hop – Dub Set) + VJ’s

Ulaz je slobodan na sve programe.

Pin It on Pinterest