Sudionici ”Alfa sportskog kampa” posjetili spomenik istarskim specijalcima

Od 21. do 28. kolovoza, u Dugoj Uvali, Udruga veterana specijalne jedinice policije Alfa, u partnerstvu s Karate klubom ALFA, provodi zajednički projekt pod nazivom ”Alfa sportski kamp 2018”.

Navedeni projekt sufinanciran je od strane Ministarstva hrvatskih branitelja, a cilj mu je da djeci članova udruge i karate kluba, kao i djeci hrvatskih branitelja slabijeg imovinskog statusa omogući isprobavanje sportskih sadržaja, sadržaja vezanih uz more, a koje do sada nisu bili u mogućnosti isprobati. Ove godine u kampu sudjeluje 24 djece, od čega i jedno dijete s posebnim potrebama.

Budući da je, između ostaloga, zadaća kampa i promicanje vrijednosti Domovinskog rata, prije samog dolaska na odredište, sudionici kampa posjetili su spomen obilježje pripadnicima specijalne jedinice Policijske uprave istarske BAK Istra u Valbandonu i odali počast svim pripadnicima specijalne policije koji su položili svoje živote na Oltar domovine.

Male posjetitelje dočekali su članovi Udruge specijalne jedinice policije BAK Istra te im je predsjednik udruge Mladen Blašković ispričao kako su istarski specijalci prije 27 godine krenuli u obranu slobode i suvereniteta Republike Hrvatske. Ispričao im je kako su hrvatski policajci tada branili zemlju, a kako danas čuvaju građane i brinu o njihovoj sigurnosti.  Djecu je zanimalo što predstavlja spomenik te im je Blašković pojasnio da je spomenik rađen od istarskog kamena iz Valture, istog onog od kojeg je građena i pulska Arena te da dvije kocke, postavljene dijagonalno, simboliziraju hrvatski grb. Na jednoj se nalazi glava BAK-a, dok je na drugoj list s mačem, znak hrvatskih specijalnih postrojbi.

Nakon kratkog sata povijesti o ulozi hrvatske policije u Domovinskom ratu, djeca su saznala i što sve danas radi hrvatska policija te su dobila prigodne darove, a potom su zajedničkom fotografijom zabilježili posjet spomeniku istarskim specijalcima.

 

 

 

Pin It on Pinterest