Flego i Miletić u Bruxellesu s predstavnicima Europske unije o nastavku brodogradnje u Hrvatskoj

Istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Boris Miletić danas su otputovali u Bruxelles kako bi s čelnim ljudima Europske unije održali niz hitnih sastanaka o opstanku hrvatske brodogradnje. Za danas je zakazan cijeli niz operativnih sastanaka, između ostalih s potpredsjednikom Europskog parlamenta Pavelom Teličkom, kao i s predsjednikom ALDE grupe Guyom Verhofstadtom.

„Isplata plaća je trenutno apsolutni prioritet“, ponovili su Flego i Miletić, „ali to ne rješava pitanje budućnosti hrvatskih brodogradilišta. Za dva mjeseca ponovno ćemo imati istu mučnu situaciju ako se cijeli problem ne postavi strateški i ne krene tražiti dugoročno održivo rješenje.“

„Odgovor na to pitanje, osim Vlade Republike Hrvatske, mora dati i Europa. Hrvatska o brodogradnji mora razmišljati kao o strateškoj grani u koju mora uložiti neka sredstva. Činjenica je da brodogradnja u Europi ne može opstati bez snažne podrške Europske komisije, zato smo danas ovdje“, naglasio je gradonačelnik Miletić.

Istarski župan Valter Flego kaže da su se regionalna i lokalna samouprava u Istri jasno i nedvosmisleno opredijelile za brodogradnju i očuvanje što većeg broja radnih mjesta.

„U ova dva dana s ključnim ljudima razgovarat ćemo o mehanizmima koje druge razvijene europske zemlje koriste kako bi pomagale brodogradnji, a koje Hrvatska ne koristi. Mi te mehanizme moramo konačno početi primjenjivati!“, istaknuo je istarski župan dodajući, kako je na Vladi RH da pronađe rješenje za spas Uljanika i opstanak brodogradnje u Hrvatskoj, u skladu s europskim direktivama.

Tijekom sutrašnjeg dana župan Flego i gradonačelnik Miletić održat će sastanak s partnerima Europske komisije, odnosno predstavnicima europske krovne Udruge za brodogradnju SEA Europe, čija je glavna misija konkurentna, održiva i strateška europska brodogradnja.

Pin It on Pinterest