Robert Cvek: Vlada RH svojim potezima svjesno uništava brodogradnju, a time i Uljanik

„Niz je nelogičnosti u potezima Vlade Republike Hrvatske koje nikako ne idu u prilog opstanku brodogradnje, brodogradilišta Uljanik i radnih mjesta u Puli“, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek koji je govoreći o situaciji u pulskom brodogradilištu dodao kako u prilog tome govori i nekoliko činjenica, među kojima je i Plan restrukturiranja koji se u Vladi nalazi već četiri mjeseca.

„Još uvijek ne znamo je li Plan poslan u roku, je li poslan u službenoj formi i je li uopće Plan pogledan što se dalo iščitati iz izjava predsjednika Vlade i pojedinih ministara. Zašto se kasnilo s plaćama radnicima? Rješenje je po svim relevantnim informacijama bilo spremno još 10. kolovoza o čemu postoje i pisani dokumenti koji dokazuju da se plaća radnicima mogla isplatiti puno ranije“, kazao je zamjenik pulskog gradonačelnika. Dodao je kako je znakovito da se kao rješenje ponudio depozit Uljanika. „Ispada je Vlada isplatila plaće, no to je zapravo novac samih radnika“, kazao je Cvek.

Cvek je naveo koje je zbog kašnjenja plaća došlo je do otkazivanja narudžbi brodova te da je  preko 400 radnika do sada otišlo iz Uljanika. „Slobodno možemo reći da je za to kriva Vlada jer nije na vrijeme poduzela koraka da se radnicima isplati plaća“, kazao je zamjenik gradonačelnika postavivši pitanje što će se dogoditi nakon 15. listopada budući da je premijer pri isplati dviju plaća izjavio kako je to maksimum ove Vlade. „Smatramo da je to minimum pristupa ove Vlade i resornih ministarstava rješavanju problema brodogradnje i brodogradilišta Uljanik“, naglasio je Cvek.

„Kakvu to poruku šaljemo Europskoj komisiji kada tri resorna ministra imaju oprečne izjave po pitanju brodogradnje? Dvoje spominju stečaj, a jedan spominje restrukturiranje. Pitam se kako oni koji moraju odlučiti o pitanju brodogradnje u Hrvatskoj gledaju na to te kakav je njihov dojam o strategiji i odnosu naše Vlade prema brodogradnji, a time i prema Uljaniku? Vlada nema jasnu strategiju, opstruira, a možda čak i svjesno radi na uništavanju Uljanika i općenito brodogradnje u Hrvatskoj, a time i na nestanku radnih mjesta,“ kazao je zamjenik gradonačelnika.

Na kraju, zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek osvrnuo se i na izvide nadležnih institucija u brodogradilištu poručivši kako sve oko Uljanika mora biti transparentno prezentirano javnosti i radnicima, štogod izvidi nadležnih budu utvrdili.

Pin It on Pinterest