POREČ SE OVOG VIKENDA VRAĆA U DOBA BAROKA, duh minulog doba dočarat će više od 300 sudionika

Porečki povijesni festival Giostra ove će se godine odvijati od 7. do 9. rujna. Početak je zakazan u petak u 10 sati kada će vrata na Trgu slobode otvoriti sajam lokalnih proizvoda “Fiera franca triduana”, koji će trajati tijekom cijelog dana, zaključno do nedjelje navečer.

Središnja tema ovogodišnje Giostre su djeca, kojima je namijenjen niz aktivnosti, radionica, zabavnih sadržaja, predstava i igara. Poreč će se ponovno, 12. godinu za redom, ovog vikenda vratiti u doba baroka, a duh tog minulog doba dočarat će više od 300 sudionika, što kostimiranih članova Društva prijatelja Giostre i brojnih gostiju iz Hrvatske, Slovenije i Italije, a što ostalih. Što će se sve ponuditi domaćim gostima, ali i još uvijek brojnim turistima predstavili su u utorak prijepodne na konferenciji za novinare organizatori i sponzori – Elena Uljančić i Elena Poropat Pustijanac iz Zavičajnog muzeja Poreštine, gradonačelnik Loris Peršurić, direktor gradske Turističke zajednice Nenad Velenik i predstavnica tvrtke Studio 053 Ivana Štiković. Službeno otvaranje festivala zakazano je za petak u 20 sati u uvali Peškera, a nakon svečanog mimohoda svih sudionika gradskim ulicama koji će startati na rivi u 19.15 sati.

Giostranti šiju i isprobavaju kostime

– Grad je bogat manifestacijama. Trudimo se zajedno s TZ-om stvarati nove motive dolaska, ali Giostra je korak više. Gosti dolaze radi mnogo toga u Poreč, a jedan od glavnih razloga je naša bogata povijest koju dočarava ovaj jedinstveni festival, rekao je Peršurić. “Poreč je što zbog ulaganja u hotelsku infrastrukturu, a što zbog organizacije i promocije velikih događaja lani postigao rekordne rezultate. Činjenica da smo 270 tisuća novih noćenja ostvarili upravo u pred i posezoni govori u prilog vrijednosti manifestacija, a ove godine ti su rezultati i bolji. Po 12. put Giostra se odvija u našem gradu, a TZ, kao i Grad, čvrsto stoji iza nje, i financijski i logistički”, rekao je Velenik.

Elena Uljančić, inače ravnateljica muzeja i predsjednica Društva prijatelja Giostre, rekla je da se giostranti ovih dana marljivo pripremaju, šiju i isprobavaju kostime i vježbaju. Naglasila je da uvijek rade na izvrsnosti pa svake godine nude nešto novo. Budući da je Poreč otvorio novu školu i sva su događanja u zadnje vrijeme vezana za djecu, upravo je na njih stavila fokus i Giostra. Istražili su njihov položaj, prava i druge zanimljivosti u 18. stoljeću u Poreču, što će gosti tijekom idućeg vikenda na više jezika moći tijekom bogatog programa čuti i saznati.

Stiže deset pastuha kraljevske pasmine

Ova kulturno-turistička i edukativna manifestacija svoje uporište ima u povijesnim činjenicama, pa je većina sadržaja vezana uz 18. stoljeće. Središnji događaj festivala, po kojemu je festival i dobio ime, jest viteški turnir Giostra, rekonstruiran prema pravilima o viteškom nadmetanju održanom u Poreču 1745. godine, koji će se održati u subotu navečer u 20 sati na Peškeri. Na presici je istaknuto da će tijekom ovog jedinstvenog povijesnog festivala na Trgu slobode, u starom gradu i Uvali Peškera gosti vidjeti raskošne dame i naočitu gospodu u baroknim kostimima, baroknu glazbu i ples, dramske predstave, sajam lokalnih proizvoda, starih zanata i antikviteta, dobošare, zastavničare, mačevaoce i ulične zabavljače.

Izdvojimo još poneku zanimljivost – Društvo prijatelja Giostre izvest će u nedjelju u 19 sati u gradskom kazalištu svoju predstavu “El sarto assasin/Krojač ubojica”, a sat vremena nakon toga, kao šećer na kraju, na Peškeri će se odvijati glazbeno-scenski spektakl s konjima “Kraljevski bal baroknih konja” u izvedbi zagrebačke udruge Nobiles de Croatia. U ritmu barokne glazbe plesat će deset pastuha kraljevske pasmine – lipicanci, knabstruper, frizijac, andaluzijac i barokpinto.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

 

Pin It on Pinterest