ORGANIZATORI: ZA VRIJEME FESTIVALA OKRENUT ĆE SE 100 MILIJUNA KUNA/Ugostitelji: Pamtimo bolje dane

Premjestili su se u privatne smještaje, odu u apartmane jer je smještaj u kampu skup, a za taj novac mogu u apartmanu raditi što god hoće, kaže Ivan Macuka, vlasnik beach bara Pacino, vidno razočaran zaradom na Dimensions festivalu, koji je završio. Na Outlooku je, kaže Macuka, zarada uvijek bolja, ima više ljudi, ali ne zarađuje se ni približno kao nekad.

“Kamp je prazan, svake je godine sve gore i gore”, govori nam Ivan Macuka, vlasnik beach bara Pacino u štinjanskom kampu Brioni koji i ove godine ugošćuje posjetitelje Outlook i Dimensions festivala. Već je 11 godina prošlo od kad je Outlook prvi put na velika vrata otvorio posezonu u Puli, sedam od kad mu se pridružio mlađi brat Dimensions, a od kojih su, u tih nekoliko rujanskih dana, nakon turističke špice, od festivalske kulture Velike Britanije profitirali gotovo svi, od privatnih iznajmljivača, prodavača hrane, beach barova, taksista do malih štinjanskih prodavaonica.

Iako Štinjanske ulice vrve Englezima i ostalim posjetiteljima festivala, ugostitelji, barem tako kažu, ove godine ne trljaju ruke kao prethodnih godina. Sezona je festivalima, govore lokalni ugostitelji, produžena, ali zarada je u usporedbi s prethodnim godinama manja. Razlog tome je i raspršenost posjetitelja po privatnom smještaju u Puli i okolici, no, dosta govori i pogled prema grupicama koje trenutno pohode Outlook, a kojima su ruke pune Kaufland i Lidl vrećica.

Otišli u apartmane

“Premjestili su se u privatne smještaje, odu u apartmane jer je smještaj u kampu skup, a za taj novac mogu u apartmanu raditi što god hoće”, govori nam Macuka, vidno razočaran zaradom na Dimensions festivalu, koji je završio. Na Outlooku je, koji je u tijeku, kaže Macuka, zarada uvijek bolja, ima više ljudi, ali ne zarađuje se ni približno kao nekad. Sreća je u nesreći, nastavlja, da u kampu nije uzeo dodatni štand. S obzirom na to da su troškovi koncesije visoki, smatra da mu se ta investicija nikako ne bi isplatila.

No, kako nam govori organizatorica festivala Maja Gujinović, visoko posjećeni i popularni festivali nose višemilijunske prihode lokalnoj zajednici i središnjem proračunu jer se sav porez od prodaje karata naplaćuje u Hrvatskoj, a doprinose svim vezanim djelatnostima, iznajmljivanju, ugostiteljstvu i ostalima.

Izvor ; https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest