Održan radni sastanak s ministrom zdravstva

Župan Flego: Na sjednici Vlade u Puli očekujemo izmjenu Odluke o državnom jamstvu za nastavak gradnje OB Pula.

Na današnjem radnom sastanku s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, kazao je istarski župan Valter Flego, razgovaralo se o trenutnom stanju gradnje nove bolnice, procesima oko dovršetaka gradnje, kao i o samome poslovanju Bolnice te budućim planovima. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine Istarske županije Valter Drandić, gradonačelnik Pule Boris Miletić, ravnateljica OB Pula Irena Hrstić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucijan Vukelić, državni tajnik i predsjednik Povjerenstva za nadzor i gradnju Željko Plazonić, te predsjednik Upravnog vijeća OB Pula Valerio Drandić.

„Mogu reći da smo optimisti i nakon današnjeg sastanka zahvaljujemo svima koji su stali uz nas kako bi zajedno dovršili izgradnju nove OB Pula, najvažniji projekt ne samo za istarsko zdravstvo, već općenito za cijelu Istru. Trenutno očekujemo da Vlada na sjednici koja će se održati 13. rujna u Puli, donese izmjenu Odluke o davanju državnog jamstva u korist HBOR-ovog kredita u visini od 300 milijuna kuna. Gradnja ide svojim tijekom i sada smo na potrošenih 50% sredstava od predviđenih 600 milijuna kuna“, naglasio je župan Flego dodajući kako je dogovoreno i da će se ostatak gradnje financirati kao i do sada, odnosno 75% pokriva države, a 25% Istarska županija.

„Budući da smo uspjeli s bankama dogovoriti značajno povoljnije uvjete kreditiranja, realno povećanje investicije neće bitno odstupati, a niti ugroziti državni ili naš proračun“, rekao je župan Flego.

„Gradnja nove OB Pula je, s jedne strane potreba za narod Istre, a s druge strane dobar projekt. I ova Vlada sve što je dobro i potrebito će nastaviti pa tako i ovaj projekt. Već na sljedećoj sjednici Vlade ili u danima koji su pred nama, bit će doneseno jamstvo Vlade za preostalih 300 milijuna kuna kako bi se gradnja nastavila“, izjavio je ministar zdravstva dodajući i kako je usuglašeno da je za Sjeverni dio Istre neophodno napraviti dnevnu bolnicu, kao dio bolnice u Puli.

„OB Pula ima resurse tako da bi to bila relativno mala investicija, a ljudi ne bi morali putovati 70 ili više kilometara, zaključio je ministar.

Zadovoljstvo projektom izgradnje nove bolnice izrazio je i predsjednik Povjerenstva za nadzor i gradnju Plazonić:

„Neizmjerno sam sretan i zadovoljan što mi se ukazala prilika i čast da se nađem na čelu ovoga Povjerenstva koji je primjer kako se zajedničkom suradnjom, motivacijom i profesionalnošću može jedan ovakav veliki i zahtjevan projekt privesti što je moguće brže kraju. Duboko sam uvjeren da ćemo 2019. godine ovaj projekt i završiti“.

Ravnateljica Hrstić osvrnula se na tijek radova rekavši kako se trenutno primarno radi na interijeru, što je manje vidljivo izvana. Postavljaju se podovi, instalacije i vrata, a dovršavaju se i fasade kao i sami objekti. Izvršenost radova na Objektu 1 (novi dio) iznosi 75%, a na Objektu 2 (Poliklinika, dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija) 85%. Ginekologija, pak, nije krenula u klasičnu adaptaciju jer prvo treba biti preseljena

Također, dobavljena je i oprema u vrijednosti od 44 milijuna kuna, od čega je 22 milijuna iz kredita, a 22 milijuna iz EU fondova.

Nakon radnog sastanaka, uslijedio je obilazak gradilišta nove OB Pula.

Pin It on Pinterest