GSV: Brodograđevna industrija od strateškog je značaja za Hrvatsku

U sjedištu Istarske županije, u Puli, danas je održana sjednica 6. Gospodarsko-socijalnog vijeća u Istarskoj županiji (GSV), pod vodstvom predsjednika Rajka Kutlače, uz prisustvo istarskog župana Valtera Flega i predsjednice HGK – Županijska komora Pula Jasne Jaklin Majetić.

Župan Flego naglasio je kako je sjednica sazvana kako bi sva tri partnera, odnosno članovi GSV-a iz redova sindikata, poslodavaca i Županije, razmijenili stavove i razmišljanja o budućnosti brodogradnje. Izrazio je zadovoljstvo što svi prisutni neupitno žele da industrija, proizvodnja i brodogradnja opstanu. Od Vlade RH, se stoga, ponovio je župan Flego, očekuje da na sjednici u četvrtak jasno odgovori na ključno pitanje – želi li ili ne zadržati brodogradnju.

Nakon provedene rasprave po točki dnevnog reda „Aktualna situacija i perspektive Uljanika“ GSV Istarske županije jednoglasno je donijelo sljedeće zaključke:

  • Gospodarsko-socijalno vijeće smatra da je brodograđevna industrija od strateškog značaja za Pulu, Istru i Hrvatsku u cjelini, kao jedna od najjačih izvoznih i razvojnih djelatnosti.

Uljanik, kao dugogodišnja predvodnica gospodarstva Pule, Istre i Hrvatske, mora opstati i nastaviti s brodogradnjom i proizvodnjom, razvojem, te očuvanjem postojećih i stvaranjem novih radnih mjesta.

– Smatramo da se Vlada RH treba nedvojbeno očitovati želi li proizvodnju, industriju i brodogradnju. Ako želi tražimo od Vlade Republike Hrvatske, kao vlasnika i glavnog strateškog aktera restrukturiranja, da u sinergiji s Upravom, Nadzornim odborom, sindikatima i strateškim partnerima, hitno iznađe dugoročno i održivo rješenje za spas Uljanika i nastavak redovnog rada.

  • Očekujemo da Vlada Republike Hrvatske aktivno sudjeluje u planiranju i provedbi restrukturiranja, i kao vlasnik i kao partner, jer jedino Vlada Republike Hrvatske može s Europskom komisijom dogovoriti i provesti restrukturiranje Uljanika.
  • Očekujemo da se stvore uvjeti za održivu brodogradnju, da se osigura stručno i kvalitetno operativno vođenje tvrtke i provođenje programa restrukturiranja uz instrumente nadzora i kontrole u kojima će Vlada imati svoje predstavnike.
  • Smatramo da se treba hitno uspostaviti sustav financijskog praćenja industrije, poglavito brodogradnje, te zaštitnih mehanizama za jamstva koja daje država.
  • Zbog svog utjecaja na cjelokupni poslovni, demografski, civilizacijski i svaki drugi utjecaj Uljanik grupe na Istru, ali i Republiku Hrvatsku tražimo bezuvjetan opstanak Uljanika i njegovo restrukturiranje u uspješno i poslovno održivo brodogradilište.
  • Tražimo sazivanje Nacionalnog GSV-a na temu Uljanik Grupe temeljem zaključaka sa 220. sjednice Nacionalnog GSV-a održane 28. svibnja 2018. godine.

Na sjednicu se osvrnuo i predsjednik GSV-a Rajko Kutlača kazavši kako je bilo govora o budućnosti jer „nemamo vremena za gubiti energiju na ono što je prošlo“.

„Moramo rješavati budućnost, moramo rješavati opstanak brodogradnje i radnih mjesta. Ocjenjujemo da ukoliko se pitanje Uljanika ne riješi, posljedice će biti pogubne za Pulu, Istru i državu u cjelini“, istaknuo je Kutlača dodajući kako će usvojeni Zaključci biti proslijeđeni i Vladi RH, te Nacionalnom GSV-uGospodarsko-socijalno vijeće savjetodavno je tijelo Skupštine Istarske županije, osnovano radi uspostave i razvitka tripartitnog dijaloga. Članovi vijeća biraju se iz redova sindikata, poslodavaca i Istarske županije.

Pin It on Pinterest