Pripazite na provale i krađe iz vozila!

Policija skreće pozornost građanima na modalitete krađa i provala u vozila te na mjere koje svatko može poduzeti, a koje će smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela

Policijski službenici istražuju dva slučaja provala u automobile na porečkom području.

Nepoznati je počinitelj 27. srpnja provalio u automobil Dacia, austrijskih registracijskih oznaka, koji je bio parkiran na parkiralištu u jednom turističkom naselju na području Poreča. Počinitelj iz automobila nije ništa otuđio, ali je 32-godišnjeg austrijskog državljanina oštetio za nekoliko tisuća kuna.

Drugog dana, 28. srpnja, nepoznati počinitelj je provalio u automobil Fiat, švicarske registracijske oznake, koji je bio parkiran kod groblja u Vrsaru te je iz automobila otuđio raznu odjeću, novac i druge predmete, čime je 25-godišnjeg švicarskog državljanina oštetio nekoliko desetaka tisuća kuna.

Kako bi se spriječili ovakvi događaji, Policijska uprava istarska skreće pozornost građanima na modalitete krađa i provala u vozila te na mjere koje svatko može poduzeti, a koje će smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela.

Provale i krađe iz osobnih vozila najčešće se događaju na parkirališnim prostorima, ispred stambenih zgrada, trgovačkih centara, zdravstvenih ili obrazovnih ustanova, i to u poslijepodnevnim i u večernjim satima.  Najčešći oblik provala u automobile je kroz bočna stakla, na način da se razbije staklo i ukradu se predmeti koje lopov prve uoči ili nađe u vozilu. Da bi se spriječile  provale u vozila i krađe iz vozila nije potrebno nikakvo novčano ulaganje, već promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno.

Kako bi se zaštitili od provala i krađa iz vozila savjetujemo:

  • parkirajte na vidljivom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu,
  • ne ostavljajte vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na vidljivim mjestima unutar vozila,
  • kada napuštate vozilo i nakratko, ugasite motor, izvucite ključ iz kontakt brave i zaključajte vozilo,
  • sva vrata vozila i poklopac prtljažnika uvijek zaključavajte, zatvarajte pomični krov i prozore,
  • ako imate mogućnost, izvucite audio i video opremu iz vašeg vozila,
  • kada bacite pogled na vaš parkirani automobil,bacite pogled i na susjedov jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora.

Odgovori

Pin It on Pinterest