STIŽE PREMIJER I NJEGOVI MINISTRI Plenković osniva povjerenstvo za Brijune i VRAĆA HRVATSKU VOJSKU U PULU

Između ostalog, Ministarstvo zdravstva predložiti će, a Vlada prihvatiti nova jamstva za izgradnju Opće bolnice Pula u visini od 300 milijuna kuna. Ribarske luke Vrsar i Savudrija dobit će pomoć za dogradnju ili izgradnju novih gatova u ukupnom iznosu od 15,7 milijuna kuna

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske koja će se u četvrtak održati u Puli neće se razgovarati samo o brodogradnji i krizi u Uljaniku. Iako će problem Uljanika i 3. maja biti najzvučnija točka dnevnog reda, premijer Andrej Plenković i ministri na sjednici će donijeti još nekoliko važnih odluka za Istarsku županiju.

Najviše javnih rasprava izazvat će odluke iz nadležnosti Ministarstva obrane koje najavljuje povratak vojske u Pulu, te darovanje jednog dijela vojne zračne luke Općini Ližnjan. Drugi dio vojnog aerodroma ostat će na korištenje ratnom zrakoplovstvu. Povratak vojnika u vojarnu Pula organizirat će se u „sinergiji s lokalnom zajednicom”, a kao razlog se navodi povećanje sigurnosti. Ministarstvo zdravstva predložiti će, a Vlada prihvatiti nova jamstva za izgradnju Opće bolnice Pula u visini od 300 milijuna kuna. Ribarske luke Vrsar i Savudrija dobit će pomoć za dogradnju ili izgradnju novih gatova u ukupnom iznosu od 15,7 milijuna kuna. Novac je iz Europske unije, a preusmjerit će ga nadležno Ministarstvo poljoprivrede.

Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu javnih zgrada u Pulu će donijeti ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Za investicije vrijednosti 43,7 milijuna kuna dodijelit će se 12,9 milijuna kuna, što će se utrošiti za energetske obnove zgrada OŠ Marija i Lina u Umagu, dječje vrtiće Buje i Mrvica, te zgradu gradskog poglavarstva u Bujama. Državne nekretnine u Puli, Umagu, Rovinju, Bujama i Pićanu darovat će se, preko Ministarstva državne imovine, tim lokalnim samoupravama. Isto ministarstvo najavljuje i osnivanje petočlanog povjerenstva za Brijune. U Pazin će se, u okviru pravosudne reforme, vratiti Općinski sud, najavljuje Ministarstvo pravosuđa.

Na sjednici Vlade očekuju se još i odluke o digitalnom pristupu 22 istarske općine i grada državnoj matici, ugovor o valorizaciji prirodne baštine vrijedan 15,3 milijuna kuna te naručivanje studije o energetskom iskorištavanju otpada.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest