Svečano otvorenje šestog Visualia Festivala u četvrtak u 20 sati u Carrarinoj ulici

13.9.2018. godine promet u Carrarinoj biti će privremeno ograničen od 19 i 30 do 21 sat, te da molimo sve vozače da koriste alternativne puteve.

Još nas samo sati dijele od početka šestog po redu Visualia Festivala koji će Pulu pretvoriti u čaroban svijet svjetlosti! Ove godine održat će se od 13. do 15. rujna, uz brojne hrvatske i inozemne umjetnike, a svečano otvorenje festivala je u četvrtak, 13. rujna, s početkom u 20 sati u Carrarinoj ulici. Na današnjoj konferenciji o programu i svemu što nas očekuje na šestom Visualia Festivalu govorili su Marko Bolković, direktor Visualia Festivala,  Jasmina Nina Kamber,  pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule i Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice grada Pule.

Prijavljeno je čak 19 umjetnika koji će se prezentirati s 23 rada na ukupno 13 lokacija kada će u tri dana festivala postavit gradske prostore u drugačije okvire i pritom privuči oko 20 tisuća posjetitelja.

Festival ima za cilj promicanje modernih radova iz područja audiovizualne umjetnosti te isticanje umjetničkih vrijednosti, kao i povećanje cjelokupnog kulturnog kapitala, isticanju umjetničkih vrijednosti i postizanju koristi za zajednicu i društvo.

U organizaciji je Udruge Sonitus i u suradnji s Turističkom zajednicom grada Pule te brojnih partnera, a na današnjoj konferenciji za novinare Sanja Korotaj Cinkopan, direktorica TZG Pule, kazala je: „Ono što je bitno za posjetitelje naglasiti je da sva tri dana mogu posjetiti sve instalacije te ako ne stignu određeni dan, zasigurno će to jedan od tri dana uspijeti. Kao što uvijek volim reći, snaga našeg festivala jesu domaće umjetničke snage koje svojom kreativnošću zapravo stvore veliki dio programa u kojem možemo uživati. Isti putuju i na  druge festivale te tako promoviraju naš grad i festival.  Ove smo godine po prvi puta na Kaštelu te pozivam sve posjetitelje da se prošeću do svih točaka programa te da uživaju u svjetlosnim instalacijama i čaroliji Pule okupane svjetlom.“

Visualia Festival je prvi festival svjetla u Hrvatskoj prilikom kojeg svi Puležani i pulski posjetitelji šetajući gradom kao da se transportiraju u drugu dimenziju, u budućnost isprepletenu grandioznom prošlošću i čarolijama nove tehnologije i audiovizualne umjetnosti. Održan po prvi puta 2013., iz godine u godinu raste, razvijajući se i predstavljajući nove umjetnike i poneke već dobro poznate, ali uvijek s novim, intrigantnim svjetlosnim instalacijama. Šesta godina održavanja festivala dokaz je njegove vrijednosti i potencijala za razvoj konkurentnosti i jačanje prepoznatljivog destinacijskog imidža koji Pulu predstavlja i kao grad svjetla, jer je Visualia 2016. godine uvršten u kalendar svjetskim svjetlosnih festivala. Ove godine na festivalu izlaže veći broj inozemnih umjetnika što je posljedica uključivanja udruge Sonitus u međunarodni EU-projekt koji je to omomgućio.

Direktor festivala, Marko Bolković istaknuo je i opisao sve dijelove programa koji će svakodnevno biti dostupni za razgledavanje od 20 do 24 sata. „Jedino je 3D maping na Forumu od našeg umjetnika Jeana Siniše Samboleca koji će se ove godine predstaviti nastavkom djela iz 2013. godine, Paneron 22 koji će se održati od 21 do 21.10 sati,“ istaknuo je Bolković.

„Udruga Sonitus je recimo u ovom relativnom kratkom periodu napravila veliki organizacijski skok te su od Visualije napravili jednu vrlo prepoznatljivu manifestaciju ne samo u Hrvatskoj već i šire. Ovaj festival je zanimljiv svim dobnim skupinama, a iza prekrasnog programa stoji jedan vrlo mali tim koji na programu i izradi instalacija, umjetničkih radova, radi cijelu godinu te je u sve ovo uložen ogroman trud. Brojna publika koja prati festival je najbolji pokazatelj da on itekako vrijedi.  Ono što su njegove posebne karakteristike je da festival potiče i kreira jednu vrlo pozitivnu energiju u gradu te se jednostavno ne može riječima opisati već ga morate doživjeti,“ izrazila je podršku i čestitke organizatorima festivala pročelnica Kamber.

U privitku dostavljamo detaljan program, a možete nas pratiti na web stranici www.festival-visualia.com,  a kako  je bilo na prošlogodišnjem Festivalu Visualia pogledajte na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=k0pN126RrWY&feature=youtu.be

Organizatori festivala su: Udruga Sonitus i Turistička zajednica grada Pule, uz suorganizatore Arheološki muzej Istre te Povijesni i pomorski muzej Istre.

Festival podržavaju:  Grad Pula, Istarska županija, Zaklada Kultura Nova, Turistička zajednica Istarske županije i Hrvatska turistička zajednica.

Zahvaljujemo dragim sponzorima i partnerima:  Arena Hospitality  Group, Hrvatska poštanska banka, IDD production,  Ara Electronic, Turistička zajednica grada Zagreba, Mijena,  Aquarium Pula,  Zemlja Zabave, Medvid Produkciji iz Pule, Heineken, Xica, MAD – Music After Diner, Mestna Občina Ljubljana, Bundeskanzleramt (Ministarstvo kulture Republike Austrije).

Vidimo se od 13. do 15. rujna u Puli na Visualia Festivalu!

Pin It on Pinterest