Boris Miletić: Vlada se ne može tek tako odreći brodogradnje kao svoje strateške grane gospodarstva

Danas je u pulskoj Komunalnoj palači održana sjednica Vlade RH, a dobrodošlicu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću te potpredsjednicima i nazočnim ministrima zaželio je pulski gradonačelnik Boris Miletić. Gradonačelnik je zahvalio na donesenim odlukama i ustupanjem određenog dijela imovine koje je država kao vlasnik proglasila neperspektivnim, a koje su za lokalnu zajednicu iznimno važne za buduće razvojne projekte. Središnja tema današnje sjednice Vlade bila je brodogradnja i budućnost Uljanika pri čemu je pulski gradonačelnik u uvodnom govoru naglasio kako radnici i njihove obitelji zaslužuju dobiti odgovore na konkretna pitanja.

„Vlada RH je najveći pojedinačni suvlasnik brodogradilišta Uljanik, a svi mehanizmi o kojima ovisi budućnost brodogradnje su upravo na Vladi. Otpuštanjem depozita u banci za što je Vlada dala jamstvo, radnicima su isplaćene plaće, no postavlja se pitanje zašto se toliko čekalo kada znamo da su plaće mogle biti osigurane i ranije te je li uopće do štrajka moralo doći. Time je samo nanesena dodatna šteta brodogradilištu. Ključno pitanje je što će biti s Uljanikom za šest ili osam mjeseci, odnosno koja je budućnost brodogradnje? Držim da se niti jedna Vlada ne može odreći brodogradnje kao strateške grane gospodarstva. Industrija je neophodna, a udio turizma u hrvatskom bruto domaćem proizvodu je prevelik“, istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

„Zakon nam onemogućava da kao lokalna uprava osiguramo isplatu plaće radnicima. Takvu bi mogućnosti objeručke prihvatili kada bi se konačno država značajno decentralizirala i kada bih imali fiskalne mogućnosti i zakonske ovlasti da možemo intervenirati kad je to potrebno. Vjerujem kako će Vlada RH prema Uljaniku imati jednaki odnos kao i prema drugim brodogradilištima koja su za razliku od Uljanika sanirana državnim sredstvima te da ćemo zadržati tradiciju, znanje i proizvodnju u Pulu i Rijeci“, zaključio je pulski gradonačelnik.

Istarski župan Valter Flego poručio je pak kako je Istra najrazvijenija regija koja je sve značajne rezultate ostvarila svojim radom i ljubavlju prema svojoj zemlji. „ Živimo u visoko centraliziranoj državi i to je prepreka zbog koje ne možemo više sudjelovati u većim projektima kao što je na primjer Opća bolnica u kojoj država sudjeluje sa 75 posto sredstava, dok Istarska županija sudjeluje sa 25“, kazao je istarski župan.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je važnost Uljanika. Politička volja ove Vlade je pripravnost da učinimo sve što je u našoj moći da pomognemo brodogradilištu, a konačno rješenje zahtijeva suradnju kompanije, lokalne zajednice i politički konsenzus. Pokušajmo tražiti rješenja za bolju budućnost kao načelo koje nam je važno, a manje gledati tko je manje ili više kriv za nešto što je bilo prije. Mislim da je to jedini pristup koji nosi rješenje, jer je to ono na čemu moramo inzistirati“, kazao je premijer Plenković.

Stanje hrvatske brodogradnje  iznio u svojoj prezentaciji direktor Hrvatske brodogradnje – Jadranbrod Siniša Ostojić, nakon čega je ministar gospodarstva Darko Horvat poručio kako će biti potreban novi model restrukturiranja. Ministar financija Zdravko Marić govorio je o novim izazovima koji su pred Vladom u svezi proračunskih problema zbog Uljanika.

Pin It on Pinterest