RADOVI POČINJU U LISTOPADU Vlada u Puli konačno donosi odluku o izgradnji punog profila Ipsilona od Pazina do Učke

Resorni ministar Oleg Butković posljednje je dvije godina otkako je u Vladi posebno bio angažiran na ovom projektu, a dobru suradnju s ministrom naglašavali su svo vrijeme i iz Bina-Istre * Puni profil Ipsilona od Rogovića do Vranje prvenstveno će pridonijeti većoj sigurnosti na dionici gdje godišnje prosječno poginu tri osobe, a radovi će zaposliti više od tisuću radnika

Konačno kreće izgradnja, ovaj puta ne samo u planovima, punog profila Istarskog ipsilona od Pazina do tunela Učka! Nakon najava još iz 2016. na današnjoj sjednici koja će se simbolički održati upravo u Puli, u prostoru Gradske palače, Vlada će donijeti Odluku o izmjenama i dopunama br. 5 Ugovora o koncesiji za financiranje, građenje, upravljanje i održavanje “Jadranske autoceste” – dionica: Dragonja – Pula i Kanfanar – Pazin – Matulji. Ta je odluka preduvjet za dugo godina iščekivano potpisivanje petog aneksa Ugovora o koncesiji koju je Hrvatska 1995. dodijelila društvu Bina-Istra, a čime će se krenuti u 165 milijuna eura vrijednu investiciju dovršenja izgradnje tzv. Faze 2B1, odnosno punog profila na dionici Rogovići – Vranje u duljini od 28 kilometara, koja bi trebala trajati tri godine. Dogradnja Ipsilona financirat će se sredstvima Svjetske banke i komercijalnih banaka po modelu javno-privatnog partnerstva.

Čekali odobrenje Europske komisije

Potpisivanje ovog krucijalnog aneksa nakon kojeg će Istra konačno dobiti kvalitetnu autocestu punog profila sve do tunela Učka očekuje se već potkraj ovog mjeseca ili početkom listopada, a radovi na ovoj vrlo zahtjevnoj trasi mogli bi početi ubrzo nakon toga, vjerojatno već u listopadu, s obzirom da su sve građevinske dozvole već ishodovane.

Današnjom odlukom Vlade konačno se dovršava razdoblje intenzivnih priprema za početak ovog izuzetnog infrastrukturnog projekta, značajnog ne samo za istarsku regiju već i za Hrvatsku općenitu, uzme li se u obzir značaj ove prometnice prvenstveno u turističkom smislu. Već potkraj 2016. počele su ozbiljne najave početka radova na punom profilu ceste do Učke ali i probijanja druge cijevi tunela, kao i nastavka do Matulji. Čekalo se odobrenje Europske komisije, a nakon što je ono u lipnju ove godine konačno stiglo, Vlada i resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture požurilo je odraditi proceduru.

Činjenica je da je resorni ministar Oleg Butković posljednje dvije godina, otkako je u Vladi, posebno bio angažiran na ovom projektu, a dobru suradnju s ministrom naglašavali su svo vrijeme i iz Bina-Istre, koncesionara Istarskog ipsilona.

Tisuću zaposlenih u tri godine

Izgradnja punog profila na dionici od Rogovića do Vranje prvenstveno će pridonijeti puno većoj sigurnosti prometa na ovoj inače vrlo rizičnoj dionici na kojoj smo svjedoci čestim prometnim nesrećama s fatalnim posljedicama. No Faza 2B1 predstavlja i značajan impuls ulaganja u gospodarstvo. Naime, 95 posto radova izvodit će hrvatske državne i lokalne građevinske kompanije kao podizvođači, glavni je izvođač Bouygues TP. Investicija će omogućiti dodatnih tisuća zaposlenih u tri godine gradnje i dodatnih deset zaposlenih u razdoblju održavanja.

Po završetku koncesije investicija u dopunu dionice Pazin -Učka ostaje u vlasništvu države te se očekuje da će ulaganje u fazu 2B1 utjecati na rast BDP-a za 0,5 posto za vrijeme građenja.

Faza 2B1 znači u praksi izgradnju drugog kolnika s dva vozna traka (širine 3,5 metra) te zaustavnog traka (širine 2,5 metra). Radovi će uključivati izgradnju 11 novih vijadukata, 14 novih podvožnjaka, tri nova nadvožnjaka i rušenje tri postojeća, izgradnju brojnih potpornih zidova i pomoćnih građevina, izgradnju odmorišta Rebri te poboljšanja trase postojećeg kolnika na tri lokacije. Izgradnja odmorišta Rebri neophodno je zbog sigurnosnih razloga budući da od Tunela Učka do Vodnjana nema odmorišta.

Prva dionica Rogovići-Ivoli, dužine 6 kilometara, bit će puštena u promet dvije godine nakon početka radova.

Izgradnja Faze 2B1 će povećati razinu sigurnosti ove dionice autoceste, smanjiti zagušenja, skratiti vrijeme putovanja autocestom i unaprijediti zaštitu okoliša, nadograditi sveobuhvatnu Transeuropsku prometnu mrežu (“TEN-T”), čime se primjereno povezuje Istra s ostatkom Hrvatske. Izgradnja ove dionice autoceste također će poboljšati gospodarsku i socijalnu koheziju te doprinijeti ostvarenju znatnih gospodarskih koristi.

Pored važnog aspekta sigurnosti, jer zadnjih godina prosječno na ovoj dionici godišnje prosječno poginu tri osobe, zahvaljujući kraćem vremenu putovanja očekuje se i povećanje broja turista. Naime, ulaganje u infrastrukturu istarskog ipsilona doprinijelo je povećanju prihoda od turističkog sektora za 5,7 milijardi kuna u posljednjih pet godina budući da preko 90 posto turista u Istru dolazi automobilom koristeći Istarski Ipsilon.

Prihod za hrvatski proračun

Uz uplatu financijskog doprinosa od strane Republike Hrvatske prema Koncesionaru u visini od 986 milijuna kuna do kraja trajanja koncesije, projekt je pozitivan za proračun Republike Hrvatske. Naime, koncesionar će do kraja koncesijskog ugovora u proračun Republike Hrvatske uplatiti 934 milijuna kuna koncesijske naknade te kroz trajanje koncesijskog ugovora i 826 milijuna kuna poreza i doprinosa (od čega 455 milijuna kuna u prve tri godine).

Kad je u lipnju ove godine EK u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, konačno odobrila plan Hrvatske da produlji ugovor s društvom Bina-Istra o koncesiji za Istarski ipsilon, povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margarethe Vestager istakla je da će se produljenjem koncesije za Istarski ipsilon potaknuti regionalni rast i ulaganja te istodobno povećati sigurnost građana i smanjiti zagušenje prometa. Našom odlukom omogućuje se proširenje autoceste, uz istodobno ograničavanje mogućeg narušavanja tržišnog natjecanja, izjavila je tom prigodom Vestager.

Izgradnja ceste od Pazina do Učke predstavlja preduvjet i za izgradnju Faze 2B2, odnosno izgradnju druge cijevi tunela Učka i dionice Učka – Matulji. Građevinska dozvola za drugu cijev tunela Učka je ishođena te je izrađena studija utjecaja na okoliš za preostalu dionicu do Matulja. Paralelno s izgradnjom faze 2B1, Pazin-tunel Učka, koncesionar će s Ministarstvom raditi na pronalaženju financijskog modela za dovršetak faze 2B2, a za koju se očekuje da će se realizirati po završetku radova faze 2B1.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest