U PULSKOJ KOMUNALNOJ PALAČI u tijeku je Sjednica vlade RH na kojoj se očekuju odluke za važne istarske projekte

U pulskoj Komunalnoj palači započela je sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj će se razgovarati o puno širim temama nego što je to o brodogradnja i kriza u Uljaniku. Očekuje se da će premijer Andrej Plenković i ministri donijeti još nekoliko važnih odluka za Istarsku županiju.

Najviše javnih rasprava izazvat će odluke iz nadležnosti Ministarstva obrane koje najavljuje povratak vojske u Pulu, te darovanje jednog dijela vojne zračne luke Općini Ližnjan. Ministarstvo zdravstva predložit će, a Vlada prihvatiti nova jamstva za izgradnju Opće bolnice Pula u visini od 300 milijuna kuna. Ribarske luke Vrsar i Savudrija dobit će pomoć za dogradnju ili izgradnju novih gatova u

ukupnom iznosu od 15,7 milijuna kuna. Novac je iz Europske unije, a preusmjerit će ga nadležno Ministarstvo poljoprivrede.

Ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za energetsku obnovu javnih zgrada u Pulu će donijeti ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Za investicije vrijednosti 43,7 milijuna kuna dodijelit će se 12,9 milijuna kuna, što će se utrošiti za energetske obnove zgrada OŠ Marija i Lina u Umagu, dječje vrtiće Buje i Mrvica, te zgradu gradskog poglavarstva u Bujama. Državne nekretnine u Puli, Umagu, Rovinju, Bujama i Pićanu darovat će se, preko Ministarstva državne imovine, tim lokalnim samoupravama. Isto ministarstvo

najavljuje i osnivanje petočlanog povjerenstva za Brijune. U Pazin će se, u okviru pravosudne reforme, vratiti Općinski sud, najavljuje Ministarstvo pravosuđa.

Na sjednici Vlade očekuju se još i odluke o digitalnom pristupu 22 istarske općine i grada državnoj matici, ugovor o valorizaciji prirodne baštine vrijedan 15,3 milijuna kuna te naručivanje studije o energetskom iskorištavanju otpada. 

14:50 Ministar financija, Zdravko Marić rekao je da sanacijski kredit s početka godine dospijeva kroz nekoliko dana i oni bi mogli biti naplaćeni iz državnog jamstva, a riječ je o više od 700 milijuna kuna, rekao je Marić.

14:45 Ministar gospodarstva Darko Horvat kazao je da ne možemo pobjeći od činjenice da je trošak izrade svih brodova izrađenih od samostalnosti u Hrvatskoj 115 milijarde kuna, a da smo od njih prihodovali 83 milijarde kuna. ‘Svjesni činjenice da je ovakav model neodrživ i da su modeli restrukturiranja dali mali ili nikakv učinak, a svjesni činjenice da želimo brodogradnju i u Puli i u Rijeci svjesni smo da moramo za hrvatsku brodogradnju, prvenstveno za Uljanik, ponuditi novi model restrukturiranja koji će biti dugoročno održiv i bitno drugačiji od drugih’, poručio je Horvat.

14:15 Direktor Hrvatske brodogradnje – Jadranbrod, Siniša Ostojić, prezentirao je izvješće o stanju u brodogradnji u Hrvatskoj.

14:10 Istarski župan Valter Flego također je kazao kako očekuje odgovor na pitanje što će biti s brodogradnjom za 30, 60 ili 90 dana, te poručio kako očekuje dugoročno plan za opstojnost Uljanika.

“Nedvosmisleno i jasno, naš je stav zadržati brodogradnju i radna mjesta”, naglasio je Flego i dodao kako od Vlade očekuje da stvori okvir za održivu brodogradnju koja će jamčiti održivost Uljanika, očuvanje radnih mjesta, tehničkih škola i fakulteta, izvoza i proizvodnje.

14:00 Pulski gradonačelnik Boris Miletić kazao je kako radnici Uljanika i njihove obitelji zaslužuju dobiti odgovore na određena pitanja s ove sjednice Vlade.

“Znamo da je danas išla isplata plaće, kao i plaća za srpanj po modelu gdje su otpušteni depoziti Uljanika u Hrvatskoj poštanskoj banci, za što je Vlada osigurala jamstvo. Pitanje je što se promijenilo od 13. kolovoza, kada je plaća kasnila, i je li bilo neophodno da ljudi Uljanika prolaze kroz agoniju i idu u štrajk”, upitao je Miletić.

13:50 Premijer Plenković osvrnuo se na posjet brodogradilištu Uljanik

Istaknuo je da je ovo šesta sjednica Vlade izvan Zagreba, uz one održane u Vukovaru, Sisku, Kninu, Osijeku i Splitu. Na tim su sjednicama prihvaćeni projekti vrijedni 4,1 milijarde kuna, rekao je.

Plenković se osvrnuo i na posjet brodogradilištu Uljanik u Puli. Kazao je kako kod rješavanja pitanja plaća za srpanj i kolovoz “nije bilo nikakve političke konotacije da je bilo tko s nekom namjerom otezao pronalaženje rješenja, nego se našlo zakonito i ispravno rješenje koje je bilo moguće”.

Istaknuo je da je država u proteklih nešto više od 25 godina dala 31,7 milijardi kuna državnih potpora brodogradilištima, ali da sad cilj treba biti dugoročno održivo rješenje u brodogradilištima. Dodao je da to rješenje više ne mora biti u skladu samo s hrvatskim zakonodavstvom, nego i sa zakonodavstvom Europske unije, kao i u skladu s temeljima tržišne ekonomije. “Očekujemo da se postojeći plan restrukturiranja doradi kako bi se moglo naći dugoročno održivo rješenje”, rekao je Plenković.

“Učinit ćemo sve što je u našoj moći da pomognemo Uljaniku. Pokušajmo naći rješenja za budućnost, a manje gledati tko je kriv za ono što je bilo prije”, rekao je Plenković.

Istaknuo je kako je danas u procesu isplata plaća za radike Uljanika te kako je riječ o paketu vezanom za plaće u srpnju.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest