Vidimo se sljedeće godine na Visualia Festivalu u Puli

Ugašena su svjetla raznih instalacija na šestom Visualia Festivalu . Bila su ovo tri dana kada je Pula posebno sjajila okupana šarenilom svjetlosti i kreativnosti.  U šetnji gradom mogli ste pogledati autorska djela od čak 19 umjetnika koji su u Pulu donijeli 23 instalacije smještenih na ukupno 13 lokacija.

“Širenjem kruga lokacija uspjeli smo postići rasterećenje centralnog djela grada te su se posjetitelji proširili po svim lokacijama ravnomjerno. Procjenjuje se više od 15.000 direktnih posjetitelja unutar tri festivalska dana, dok je snimku prijenosa uživo, koji se snimao prvi dan festivala, unutar samo tri dana pogledalo više od 4.400 gledatelja,” istaknuo je direktor festivala Marko Bolković.

Šesta godina održavanja festivala dokaz je njegove vrijednosti i potencijala za razvoj konkurentnosti i jačanje prepoznatljivog destinacijskog imidža koji Pulu predstavlja i kao grad svjetla, jer je Visualia 2016. godine uvršten u kalendar svjetskim svjetlosnih festivala.

„Šesti Visualia Festival poslužilo je lijepo vrijeme te je prošao uz odličnu posjećenost sva tri dana. Osim domaćih, može se primijetiti sve više stranih gostiju od kojih su mnogi došli upravo zbog festivala. Noćna atletska utrka Xica također je privukla znatan broj posjetitelja u Pulu za vrijeme Visualia Festivala. Što se tiče Turističke zajednice, možemo na kraju zaključiti da smo više nego zadovoljni Visualia Festivalom te bi se ovom prilikom zahvalili svima koji su podržali festival, a posebno Udruzi Sonitus koja je na čelu s direktorom festivala Markom Bolkovićem cijelu manifestaciju i organizirala,“ naglasila je direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Čaroliju Pule okupane svjetlom Visualia Festivala donosimo vam kroz nekoliko fotografija autora Marka Hajdarovića i Sonje Bajramović.

Organizatori festivala su: Udruga Sonitus i Turistička zajednica grada Pule, uz suorganizatore Arheološki muzej Istre te Povijesni i pomorski muzej Istre.

Festival podržavaju:  Grad Pula, Istarska županija, Zaklada Kultura Nova, Turistička zajednica Istarske županije i Hrvatska turistička zajednica.

Zahvaljujemo dragim sponzorima i partnerima:  Arena Hospitality  Group, Heineken, Hrvatska poštanska banka, IDD production,  Ara Electronic, Turistička zajednica grada Zagreba, Mijena,  Aquarium Pula,  Zemlja Zabave, Medvid Produkciji iz Pule, Xica, MAD – Music After Diner, Mestna Občina Ljubljana, Bundeskanzleramt (Ministarstvo kulture Republike Austrije).

Medijski pokrovitelji: Glas Istre, TV Nova, Radio Istra, Regional Express, Rovinj FM, Radio Maestral, Radio Laganini i Otvoreni radio.

O Visualia Festivalu:

Visualia Festival Festival ima za cilj promicanje modernih radova iz područja audiovizualne umjetnosti te isticanje umjetničkih vrijednosti, kao i povećanje cjelokupnog kulturnog kapitala, isticanju umjetničkih vrijednosti i postizanju koristi za zajednicu i društvo.  Festival je nastao u organizaciji Udruge Sonitus i uz suradnju s Turističkom zajednicom grada Pule te brojnih partnera.  Ovo je prvi festival svjetla u Hrvatskoj prilikom kojeg svi Puležani i pulski posjetitelji šetajući gradom kao da se transportiraju u drugu dimenziju, u budućnost isprepletenu grandioznom prošlošću i čarolijama nove tehnologije i audiovizualne umjetnosti. Održan po prvi puta 2013., iz godine u godinu raste, razvijajući se i predstavljajući nove umjetnike i poneke već dobro poznate, ali uvijek s novim, intrigantnim svjetlosnim instalacijama.  Ove godine na festivalu izlaže veći broj inozemnih umjetnika što je posljedica uključivanja udruge Sonitus u međunarodni EU-projekt koji je to omogućio.

Pratite nas na web stranici www.festival-visualia.com,  a ako ste propustili pogledati Live Stream Show s otvorenja Visualia Festivala, evo tu možete ponovo pogledati šetnju I razgledavanje Visualia Festivala s Ivanom Šarićem:

https://www.facebook.com/VisualiaFestival/videos/319047958645078/

Pin It on Pinterest