Flego i Miletić susreli se s predstavnicima Talijanske Unije

Istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Pule Boris Miletić sastali se se danas, u sjedištu Istarske županije u Puli, s predstavnicima Talijanske Unije – predsjednikom Unije Maurizijom Tremulom, predsjednikom Izvršnog odbora Marinom Corvom, predsjednikom Skupštine Paolom Demarinom, te bivšim predsjednikom Talijanske Unije u dva mandata i potpredsjednikom Hrvatskog Sabora Furijom Radinom.

Župan Flego je izrazio zadovoljstvo s još jednim u nizu redovitih susreta s predstavnicima Unije, a koju je u srpnju prošle godine preuzelo novo vodstvo na čelu s predsjednikom Tremulom. Prilika je to da se svi zajedno osvrnu na dosadašnju suradnju i prijateljski odnos Unije kako s Istarskom županijom, tako i s Gradom Pulom, ali i ostalim jedinicama lokalne samouprave s područja Istre. Prisan odnos s Talijanskom nacionalnom zajednicom, istaknuto je, jasno je definiran kako u Statutu Istarske županije, tako i u onome Grada Pule te se on godinama živi i njeguje. Upravo je to dio posebnosti Istre, na čijem području žive dvije autohtone kulture, a što se između ostalog očituje u dvojezičnosti. Prostora za intenziviranje suradnje postoji, a u prvom se redu ona odnosi na partnerstvo u europskim projektima. Do sada, kazao je župan Flego, Istarska županija je bila izrazito uspješna na EU programu prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, a godinama se njeguje i prijateljski odnos s talijanskim regijama kao što su Veneto i Friuli-Venezia Giulia. Što se konkretne suradnje s Talijanskom Unijom na budućim EU projektima tiče, kao moguća područja istaknuta su obrazovanje i kultura. Također, prihvaćen je prijedlog gradonačelnika Miletića da se po principu „odozdo prema gore“ u planiranje prioritetnih projekata što više uključe građani Talijanske nacionalne zajednice.

S ciljem definiranja daljnjih operativnih koraka, župan je predložio da na sljedećem sastanku prisustvuju i djelatnici nadležnih županijskih Odijela za kulturu i europske projekte i međunarodnu suradnju, kao i Javne ustanove „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove“.

Pin It on Pinterest