REKTOR ALFIO BARBIERI: Dekani ostalih medicinskih fakulteta prijete da će poduzeti sve da nas SPRIJEČE DA OTVORIMO STUDIJ U PULI

Kad se počelo diskutirati o medicini u Puli, odmah su krenule priče, zapravo itekakve prijetnje da će pojedini dekani medicinskih fakulteta u Hrvatskoj sve poduzeti da nas u tome spriječe. Upravo zbog tih otpora oslonili smo se na vlastite snage i izradili program studija medicine oslanjajući se na neke europske medicinske studije, kaže rektor Alfio Barbieri.

Na pulsko Sveučilište Jurja Dobrile dolazi raditi vrsni hrvatski kirurg prof. dr. sc. Josip Paladino, potvrdio je rektor prof. dr. sc. Alfio Barbieri. Natječaj je završen i dr. Paladino, koji je u mirovini, u Puli će raditi na pola radnog vremena. Na 70 posto u radni odnos prima se doc. dr. sc. Stanislav Peharec, a ugovori o radu potpisani su već s prof. dr. sc. Dragicom Bobinac, profesoricom Medicinskog fakulteta u Rijeci, te s prof. dr. sc. Damirom Vrbancem, voditeljem Klinike za onkologiju na zagrebačkom Rebru. Akademik prof. dr. sc. Krešimir Pavelić, v. d. dekan budućeg medicinskog fakulteta u Puli, već je na dopunskom radu, a od 1. listopada bit će u stalnom radnom odnosu.

Za budućeg dekana rektor ističe da je redovan profesor medicinskih znanosti, znanstvenik prepoznat i u svjetskim okvirima, osnivač i bivši pročelnik Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, nekadašnji predsjednik Nacionalnog vijeća za znanost, a među ostalim, bio je i član međunarodnog povjerenstva za izbor ravnatelja studija politehnike u Torinu.

Do osnivanja medicinskog fakulteta, koji bi prve studente trebao upisati iduće akademske godine, ti će profesori biti angažirani na studiju sestrinstva, na razvoju diplomske razine tog studija, ali i kao mentori i potpora liječnicima u pulskoj bolnici. Na Sveučilištu već razmišljaju i o otvaranju studija za ortopedskog tehničara kojeg nema nigdje u regiji, osim u Njemačkoj, a postoje ideje i o studiju za fizioterapeutske tehničare. Ali, o tom potom jer i medicinski studij za koji je pripremljen program nailazi na velike otpore.

Nedavno su dekani postojećih četiriju medicinskih fakulteta u Hrvatskoj s konferencije u Rijeci poručili da “Hrvatskoj u ovom trenutku ne trebaju novi studiji medicine, posebno ne na način kako se trenutno pristupa njihovom osnivanju na sveučilištima Jurja Dobrile u Puli, Sjever u Varaždinu te Hrvatskom katoličkom sveučilištu”. Dekani medicinskih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu spočitavaju novim studijima da nemaju ishodište u zagrebačkom Medicinskom fakultetu, kao svi dosadašnji u zemlji.

– Nikad nismo bili protiv kada nam je netko želio pomoći pri osnivanju novih studija, međutim kad se počelo diskutirati o medicini u Puli, odmah su krenule priče, zapravo itekakve prijetnje da će pojedini dekani medicinskih fakulteta u Hrvatskoj sve poduzeti da nas u tome spriječe. Upravo zbog tih otpora oslonili smo se na vlastite snage i izradili program studija medicine oslanjajući se na neke europske medicinske studije. Riječ je o reguliranoj profesiji, što svakako moramo ispoštovati, ali pruža se i velik manevarski prostor da se u program ugrade određene specifičnosti. Početnu strukturu studijskog programa postavili su dr. Mladen Jašić i dr. Mirela Mišan Markanović, a na njegovoj daljnjoj izradi, uz koordinaciju prof. Bobinac, radili su već spomenuti profesori, ravnatelji i liječnici pulske i rovinjske bolnice te drugi profesori i stručnjaci. Podršku smo dobili od Hrvatske liječničke komore. Kada dobijemo dopusnice za nova znanstvena područja, program studija medicine uputit ćemo u Ministarstvo na evaluaciju. Imat ćemo širu suradnju s medicinskim fakultetima iz inozemstva, a otvoreni smo i prema našim fakultetima, ali vidimo, nažalost, da nam dekani zatvaraju vrata, kaže prof. Barbieri.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest