SVETVINČENAT još jednom odaje počast pastirskim običajima

Ovog vikenda svi putevi vode u Svetvinčenat, malo mjesto u srcu Istre koje će ponovo okupiti najbolje sirare iz regije i šire, zaljubljenike u sir, ali i ostale gastronomade. U subotu i nedjelju posjetitelji će moći uživati u vrhunskom siru od 11 do 19 sati na Placi u Svetvinčentu.

Na konferenciji za novinare, festival su najavili načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan, direktor Turističke zajednice Općine Svetvinčenat Dean Pustijanac, predsjednik udruge “Istrijanka 2013” Vedran Macan i Ivanka Bervida, viša stručna savjetnica Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe. Posebnost 7. Festivala sira je i njegovo otvaranje, prilikom kojeg će se rezati sir težak sedam kilograma te podijeliti posjetiteljima festivala, a na samom otvorenju nastupit će KUD Mate Balota iz Raklja sa tradicionalnim istarskim plesovima i napjevima.

Ove godine će na festivalu svoje sireve izlagati Sirana Zlata, Sirana Runolist, Vesna Loborika, Mljekara Latus, Sirana Mih, Opg Sia, Sirana Orbanić, Stancija Kumparička, Opg Macan, Opg Peršić Opg Maliki i Sapori Istra.

– Novost ovogodišnjeg festivala je regionalno stručno ocjenjivanje sireva od strane Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe na kojem mogu sudjelovati mali proizvođači, čija dnevna prerada ne prelazi 10.000 litara. Svi sirari koji osvoje zlatno odličje na imaju pravo besplatne prijave na nacionalno ocjenjivanje, koje će se održati krajem listopada u Zagrebu u organizaciji Saveza malih sirara RN “SirCro” i HPŠSS. Na Placi ispred Kaštela posjetitelji će se moći vratiti u prošlost i razgledati stare istarske zanate i autohtone suvenire u sklopu 14. Mrkata istrijanskega dela, najavio je Dean Pustijanac.

Istog će se dana u 17 sati, na veselje mnogobrojnih posjetitelja, birati Naj koza. Ova se tradicionalna manifestacija održava 19. godinu za redom te privlači posjetitelje koji žele vidjeti nešto drukčije i originalno. Izbor naj koze održat će se u više kategorija: najizvornija koza, najsimpatičnija koza, koza s najvećim cicama, naj prč te koza miss Istre. U subotu u 18 te u nedjelju u 15 sati biti će organizirane vođene degustacije sireva za posjetitelje za koje su zaduženi djelatnici Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, koje će se održati u prostoru Art centra (nekadašnji društveni dom) u Svetvinčentu.

Priređen je bogat program kako za starije tako i za one najmlađe koji će u nedjeljnim poslijepodnevnim satima moći uživati u pastirskim igrama, kreativnim radionicama te dramskom prikazu. Mališani će moći naučiti kako postati pravi pastiri te će uz pomoć članova udruge Birikina zajedno izraditi veliki sir.

Jedan od glavnih dijelova programa u nedjelju je i 2. Smotra istarske ovce koja će započeti točno u podne, a najatraktivniji dio smotre zasigurno je natjecanje u ručnom i strojnom šišanju ovaca u 16,30 sati u Žlinji. Zatvaranje festivala uveličat će svojim nastupom jedna od ponajboljih istarskih klapa Klapa Teranke.

Organizatori 7. Festivala sira su Općina Svetvinčenat i Turistička zajednica Općine Svetvinčenat, dok je pokrovitelj festivala Istarska županija. I ove se godine očekuje velik broj posjetitelja, a zahvaljujući zanimljivom programu i vrhunskim sirevima, Savičenta je nezaobilazno mjesto koje morate posjetiti 22. i 23. rujna.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest