U Koromačnu održan okrugli stol o Povelji o raznolikosti

Predstavljeno pozitivno iskustvo Holcima u ostvarivanju politike ravnopravnosti spolova

Jučer je u Koromačnu održan okrugli stol na temu Povelje o raznolikosti, na kojem je predstavljeno pozitivno iskustvo Holcima u ostvarivanju politike ravnopravnosti spolova, a jedna od tema bila je poticanje mladih žena za školovanje u STEM područjima.Događanje su organizirali HGK – Županijska komora Pula i Udruga poslovnih žena KRUG Ogranak Istra, a u suorganizaciji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj (HRPSOR). Domaćini skupa bile su Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcim (Hrvatska) d.o.o. i Glorija Paliska, načelnica Općine Raša.

Inicijativa Povelje o raznolikosti pokrenuta je u dvadeset zemalja Europske unije, a temelji se na načelima koje potpisnici povelje dobrovoljno prihvaćaju u svrhu promocije raznolikosti, nediskriminacije, uključivosti i jednakih mogućnosti na radnom mjestu, rekla je ravnateljica HRPSOR-a Mirjana Matešić.

Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima u Hrvatskoj istaknula je kako je Holcim među prvim potpisnicima povelje u Hrvatskoj te naglasila: „Zaposlenike vrednujemo prema doprinosu i radu, a ne prema spolu. Npr. Uprava Holcima ima 50% žena, u višem menadžmentu je 56% žena, a srednjem menadžmentu više od 40% žena. S obzirom da današnjim događanjem želimo posebno motivirati žene u tzv. STEM zanimanjima, ponosna sam što mogu reći da su 32% Holcimovih inženjera žene.“

Nažalost, zaostajemo u poticanju žena u tehničkim strukama, a još uvijek nemamo dovoljno žena u politici, pa u Istarskoj županiji imamo 41 grad i općinu, te dvije načelnice,  rekla je Glorija Paliska, načelnica Općine Raša.

Predsjednica HGK-ŽK Pula Jasna Jaklin Majetić, kao inicijator ovog poslovnog okupljanja istaknula je želju i interes svih sudionica da čuju i prenesu u svoje radne sredine dobra iskustva koja su prezentirale članice Uprave Holcima. Riječ je o planiranju razvoja vještina i kompetencija menadžmenta, uvođenju elastičnijih modela rada i upravljanja što sve dovodi do ostvarenja dobrih poslovnih rezultata i postizanja visokog ugleda Holcima među kupcima i partnerima u okolini. Jaklin Majetić je istaknula kako su u Gospodarskom vijeću HGK-ŽK Pula, žene vrlo vidljive i aktivne i kao članice vijeća i predsjednice strukovnih grupa kojima su na čelu, a vidljive su i kao članice Skupštine HGK.

Predsjednice Strukovne grupe arhitekata te Strukovne grupe upravitelja nekretninama koje djeluju u ŽK Pula – Nada Orbanić-Sapundžić i Dolores Sorić, govorile su o postignutim rezultatima u ovim djelatnostima te zastupljenosti žena u struci.

Gordana Deranja, predsjednica Uprave Tehnomonta, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i istarskog ogranka udruge Krug rekla je kako je nedopustivo da žene dobivaju manju plaću za jednaki posao. Deranja je predstavila inicijativu Veleposlanstva Kanade i HUP- a za osnivanje „Kluba 30%“.

Gordana Restović, ravnateljica Pula Film Festivala i predsjednica udruge Krug, istaknula je kako udruga na području cijele Hrvatske djeluje preko 26 godina, stvarajući platformu za umrežavanje žena i pružajući podršku u osmišljavanju poslova. Jedna od aktivnosti udruge Krug je i dodjela godišnje nagrade za poduzetnicu i za menadžericu godine te za poduzetnicu u socijalnom poduzetništvu.

Predsjednica ŽK Pula zaključila je skup rekavši kako je međusobno poštovanje i uvažavanje izuzetno važno u poslovnim kontaktima, a za dijeljenje uspjeha ali i zajedničkih problema bitno je uspostavljati i učvršćivati poznanstva, stvarajući pritom mrežu žena u gospodarstvu sa značajnim potencijalom.

Pin It on Pinterest