Održana humanitarna utrka ‘‘Pregledom do osmijeha’’

Mjesec listopad u cijelom se svijetu obilježava kao mjesec borbe protiv raka dojke.

Kako bi promovirali zdrave navike i tjelesnu aktivnost, koja je uz zdravu prehranu neophodna za očuvanje zdravlja, organizirana je u nedjelju u Puli humanitarna utrka pod geslom “Pregledom do osmijeha”, s ciljem i startom na Portarati, a trčalo se pulskim ulicama, u četiri koncentrična kruga penjući se na jedan od pulskih brežuljaka Kaštel. Sama trasa utrke simbolizira dojku ali i teški put koje žene liječene od karcinoma dojke moraju proći kako bi pobijedile ovu opaku bolest.

U ime Grada Pule ovoj humanitarnoj i hvalevrijednoj gesti pridružila se zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci.

Organizatorice utrke, članice kluba GEA – kluba žena liječenih od karcinoma dojke – žele ovim  načinom osvjestiti javnost o važnosti održavanja zdravih navika i redovite tjelesne aktivnosti.

Najvažniji cilj održavanja utrke je ukazivanje na problem raka dojke i važnost redovitog obavljanja preventivnih pregleda.

Godišnje u Istri oko 50 žena umre od ove opake bolesti a više od 130 ih oboli. Na mnoge čimbenike raka dojke, ne možemo utjecati, ali možemo na svijest žena da odlaze na redovne preglede, kako bi se bolest otkrila u ranoj fazi, kada je izlječiva.

Klub Gea svake srijede od 17-19 sati otvoreno je savjetovalište u kojem oboljeli od malignih bolesti i članovi njihovih obitelji mogu dobiti savjet liječnika i volonterke Gee. Osim toga u Klubu se od strane posebno educiranih fizioterapeutkinja svakodnevno provodi limfna drenaža ruku i nogu, a osim ručne drenaže Gea raspolaže i s dva aparata za drenažu.

Cilj Kluba je da su njihova vrata svakodnevno otvorena, kako bi oboljelima, jednom kad se osnaže potražiti pomoć, ona bila odmah dostupna.

Fotogalerija na linku:

https://www.facebook.com/pg/pulskasvakodnevnica/photos/?tab=album&album_id=1701173779994697

 

Pin It on Pinterest