Obilježen Dan spomena Grada Pule

Povodom Dana spomena Grada Pule zamjenik gradonačelnika Grada Pule Robert Cvek, pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić i Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule položili su vijence na spomen obilježju na Velom Vrhu.

Ovaj dan je posvećen sjećanju na nedužne pulske heroje koji su osvetnički pogubljeni 2. listopada 1944. godine na Velom vrhu. Povod nemilom činu bio je događaj od prethodnog dana, kada je u Štinjanu ubijen zloglasni fašist Bradamante.

Obilježavanje ovog dana u znak sjećanja na sve žrtve fašističkog terora uveden je i u Statut Grada Pule na inicijativu Udruge antifašističkih boraca Grada Pule i Udruge antifašističkih boraca Hrvatske. Spomenik na Velom vrhu nosi ime 21 žrtve, nasumično izabranih u ćeliji i pogubljenih od strane njemačkog SS-a i talijanske Decime MAS.

Puljani čuvaju sjećanje na pale borce i žrtve fašizma i nacizma te već par godina održavaju i sat zavičajne nastave u školama.

Povodom Spomen dana održan je i prigodan program u OŠ Monte Zaro na kojemu su učenici tamošnje škole zajedno s učenicima OŠ Veli Vrh raznovrsnim kreativnim predstavama i plesom obilježili ovaj dan.

Zamjenik gradonačelnika Robert Cvek pozdravio je okupljene školarce te je istaknuo kako mu je iznimno drago danas biti na ovoj prigodbi povodom Spomen Dana Grada Pule u znak sjećanja na sve one koji su stradali od zločinačkog terora u 2. Svjetskom ratu. “U svim našim školama njegujemo vrijednosti antifašizma, suživota i tolerancije kako bi se istina o tim događanjima prenijela ispravno na nove generacije.” – kazao je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek.

 

 

Pin It on Pinterest