Započelo okupljanje oporbenog bloka: PGS se pridružio savezu IDS-a i GLAS-a

RIJEKA – Danas je u Rijeci najavljeno pristupanje PGS-a savezu IDS-a i GLAS-a, što označava početak okupljanja oporbenog bloka kojem je cilj suprostaviti se radikalizaciji i zatvaranju Hrvatske.

– U trenutku kad se stranački sustav kakvog smo nekad znali u potpunosti raspada, a Hrvatska sve viši sliči na Mađarsku i Poljsku u kojima ljevica više ne postoji, progresivne opcije u Hrvatskoj trebaju nastupati zajedno, kazao je predsjednik IDS-a Boris Miletić dodajući kako „proširenje našeg saveza s PGS-om označava početak stvaranja oporbenog bloka koji želi otvorenu,  progresivnu i ekonomski razvijenu Hrvatsku.“

Naše stranke, kazao je Miletić, dijele identičnu viziju napredne,  moderne, obrazovane i razvijene Hrvatske, bitno drugačije od Hrvatske kakvu danas gledamo i izuzetno nam je drago što nam se danas i službeno pridružuje PGS, stranka s kojom IDS ima dugogodišnju suradnju, s kojom dijelimo istu regionalnu platformu, s kojom imamo zajednički saborski klub i s kojom smo ostvarili izuzetne izborne rezultate.

Predsjednik IDS-a poručio kako IDS, PGS i GLAS žele otvorenu, drugačiju i modernu Hrvatsku. – Takva Hrvatska s aktualnom HDZ-ovom Vladom, na žalost, nije moguća iz najmanje dva razloga. Kao prvo,  Vlada ne želi otvorenu Hrvatsku. Onog trenutka kad su dopustili ustaško divljanje otvorili su prostor za erupciju nasilja i netolerancije. Incidente koji su posljedica takve politike ćemo uskoro prestati brojati – gledat ćemo ih svaki dan!, kazao je Miletić.

Kao drugo, kazao je, hrvatsko gospodarstvo je taoc Vladine ignorantnosti i neznanja. Brodogradilišta Uljanik i 3. maj najbolja  ilustracija Vladine gospodarske politike. Jučer samo svi vidjeli dokument iz kojeg se jasno vidi da je Vlada mogla reagirati da je htjela. Iz tih je dokumenata sasvim jasno da HDZ odlučuju tko će propasti, a tko preživjeti. Tom se prepiskom, istaknuo je Miletić, objašnjava zašto plaće Uljaniku nisu sjele na vrijeme.

– Zbog svega toga IDS, GLAS i PGS udružit će snage u borbi za otvorenu, tolerantnu i ekonomski snažnu Hrvatsku, a s obzirom na velik interes, uvjeren sam da će se našem bloku uskoro pridružiti i druge stranke, zaključio je Miletić.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš istaknula je da jedan od ključnih razloga za okupljanje svih progresivnih snaga na lijevom centru jest svakako rastući desni radikalizam i orbanizacija Hrvatske, odnosno atak na sve vrijednosti građanskog društva.

– Drugi razlog  je HDZ-ov način vladanja Hrvatskom, kazala je predsjednica GLAS-a napomenuvši da „živimo u stranačkoj državi u kojoj se privatiziraju i instrumentaliziraju sve institucije u korist jedne stranke. Takva privatizacija za posljedicu ima nepostojanje pravne države, nepostojanje pravila pa se država prema jednima odnosi kao majka, a prema drugima kao maćeha.“

Sve to, zaključila je Mrak Taritaš, zahtjeva ozbiljnu političku akciju okupljanja svih onih progresivnih snaga u zemlji koje će s jedne strane biti spremne stati na branik otvorene i napredne Hrvatske, a s druge strane koje će biti spremne oduprijet se HDZ-ovom modelu vlasti koji zemlju nepovratno vuče unatrag.

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić izrazio je zadovoljstvo što PGS postaje dio saveza IDS-a i GLAS-a. „Mi smo regionalna stranka koja svoju politiku već godinama gradi na realizaciji vrlo konkretnih mjera  i programa. Usuđujem se reći da je takav odgovoran i konkretan pristup politici jedan od razloga zbog kojeg su Istra i Primorsko – goranska županija najrazvijenije hrvatske regije.“

– Brodogradnja o kojoj je govorio predsjednik IDS-a, na žalost, zaista dobro ilustrira izostanak bilo kakvog razumnog i planskog odnosa prema gospodarstvu. Vlada koje se ne zna odrediti prema jednoj cijeloj gospodarskoj grani nije dobra Vlada. Hrvatska je po nizu gospodarskih pokazatelja na samom začelju Europe i bilježi najniži rast BDP-a u EU. Za to nema više nikakvog opravdanja, kazao je Vasilić zaključivši:

– Zbog svega toga sretan sam što je PGS dio jedne sasvim drugačije priče koja će se u dolazećim mjesecima boriti za naše regionalne vrijednosti i drugačiju, otvorenu i razvijenu Hrvatsku.

Pin It on Pinterest