Demetlika: Lex Agrokor primijeniti i na Uljanik i 3. maj da bi se brodogradilišta spasila od stečaja

ZAGREB – Danas je u Saboru IDS zatražio od Vlade da u saborsku proceduru hitno uputi izmjene Zakona o postupku izvanredne uprave – tzv. Lex Agrokor kako bi se taj Zakon mogao primijeniti i na Uljanik i Treći maj čime bi se  ta brodogradilišta spasila od stečaja.

Tom je prigodom, saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika istaknuo da „situacija u Uljaniku i 3. maju je iz dana u dan sve teža i radnici se s pravom pitaju hoće li za desetak dana dobiti plaću kako je to predviđeno Kolektivnim ugovorom.“ – Kanadski naručitelj otkazao je narudžbu za jedan brod i dao naznake da bi u roku dva tjedna moglo doći do otkazivanja preostalih naručenih brodova, napomenuo je Demetlika dodajući da je račun Uljanika ponovno blokiran, a sindikati u borbi za svoja prava najavljuju novi štrajk.

– Iz svega navedenog proizlazi da su okolnosti u kojima Uljanik sada posluje zaista dramatične i da Vlada hitno mora poduzeti mjere koje će spriječiti daljnje urušavanje poslovanja. Međutim, svjedoci smo da Vlada u svom prepoznatljivom stilu odugovlači s mogućim rješenjima i gubi dragocjeno vrijeme. Nezainteresiranost i ignorancija koju Vlada pokazuje oko ovog problema dovesti će u opasnost radna mjesta više od 4 tisuće radnika, kazao je saborski zastupnik IDS-a. Dodao je da kada tome pridodamo članove njihovih obitelji, zatim kooperante i njihove radnike očito je da se radi o sudbinama tisuća ljudi čija je budućnost potpuno neizvjesna.

Demetlika je podsjetio da je država najveći pojedinačni suvlasnik u Uljaniku i samo po toj osnovi Vlada ima obavezu i odgovornost djelovati u interesu brodogradilišta i njegovih radnika te odlučno donositi potrebne odluke.

– Ali država ne samo da se ne ponaša kao odgovorni gospodar svojih dionica svojega vlasništva nego niti u dijelu u kojemu može zakonski nešto učiniti ne čini ništa. Tu mislim na moguću primjenu Zakona o postupku izvanredne uprave – tzv. Lex Agrokor!

Istaknuo je kako komunikacija meilovima, nedavno objavljenih između članova tzv. Borg skupine na čelu s Plenkovićem i Martinom Dalić otkriva kako je vlada itekako pazila da u zakon koji je pisan za potrebe vladina preuzimanja Agrokora slučajno ne uđu brodogradilišta Uljanik i 3. maj,

To potvrđuje, kazao je Demetlika, da Vlada od samoga početka nije namjeravala primijeniti taj zakon u slučaju Uljanika. – Postavlja se pitanje zašto se tako postupilo i koje su skrivene namjere za brodogradnju u Hrvatskoj. Postavlja se također pitanje zašto Vlada nije i ne želi imenovati svoje članove nadzornog odbora, zašto je Vlada kasnila s izdavanjem potrebnih jamstava i zašto je kasnila s isplatom plaća čime je nepotrebno prouzročen štrajk i time izgubljeno povjerenje naručitelja.

– Takvo postupanje  Vlade prema svojoj imovini, svojim građanima je neodgovorno, skandalozno i potpuno neprihvatljivo, smatra Demetlika dodajući „izgleda da se zakoni u ovoj zemlji pišu samo za neke za koje se procijeni da ne smiju propasti dok se druge prepušta neizvjesnosti i eventualnom stečaju, a svi znamo što stečaj znači – gubitak još jedne industrijske djelatnosti, gubitak radnih mjesta, daljnje iseljavanje.

Na kraju, Demetlika zahtjeva od Vlade da se izmjeni Lex Agrokor kako bi se taj Zakon mogao primijeniti i na Uljanik i Treći maj čime bi se  ta brodogradilišta spasila od stečaja.

– Svi se sjećamo da je Vlada prilikom donošenja tog zakona tvrdila da se on ne donosi za jednog čovjeka i jedno poduzeće, nego da se radi o zakonu koji se može po potrebi primijeniti i u drugim slučajevima od sistemskog značenja za Republiku Hrvatsku. Pozivam Vladu da to sada i dokaže!, zaključio je saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika.

Pin It on Pinterest