Pionir 3D printa Sven Maričić dobitnik je državne NAGRADE ZA ZNANOST

Osim što sam pionir u ovom dijelu Europe u području 3D printa, držim i predavanja, populariziram znanost. Izdao sam jako puno članaka, intervjua i često nastupao u Hrvatskoj i inozemstvu. Drago mi je da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nakon 11 godina rada u tom području, prepoznalo moj doprinos, kazao je doc. dr. sc. Sven Maričić.

Doc. dr. sc. Sven Maričić, profesor i pomoćnik rektora pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, dobitnik je godišnje državne nagrade za znanost za 2017. godinu. Odluku je 20. rujna donio Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost kojim predsjeda Gordan Jandroković, a Maričić je, nakon Marinka Škare i Soumitre Sharme, treći profesor pulskog sveučilišta koji dobiva ovo visoko državno priznanje.

U obrazloženju odluke stoji da se profesor Maričić nagrađuje za popularizaciju i promidžbu u području tehničkih znanosti, a posebno u području primjene aditivnih tehnologija u biomedicini.

“U 2017. vodio je projekt izrade prvog hrvatskog 3D printanog mikroskopa koji je rezultirao izborom za najbolji startup projekt u 2017. godini u kategoriji socijalnih inovacija. Bio je komentor startup projekta “Braille Riddles” koji je osvojio inovacijsku nagradu Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore za najbolji startup u 2017. godini. Docent Maričić bio je jedan od voditelja izrade prve hrvatske 3D printane slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu. Objavio je više znanstvenih publikacija i sudjelovao u 20 radijskih i televizijskih emisija vezanih uz popularizaciju znanosti, čime je dao izniman i prepoznatljiv doprinos razvoju, unapređenju i popularizaciji znanosti”, stoji u obrazloženju.

To je ujedno najviša i najznačajnija nagrada koju znanstvenik može dobiti.

Predavanja, članci…

– Osim što sam pionir u ovom dijelu Europe u području 3D printa, držim i predavanja, populariziram znanost. Izdao sam jako puno članaka, intervjua i često nastupao u Hrvatskoj i inozemstvu. Drago mi je da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, nakon 11 godina rada u tom području, prepoznalo moj doprinos, kaže Maričić.

Na Sveučilištu u Puli radi dvije godine, gdje rukovodi Znanstveno – istraživačkim institutom Visio koji se bavi 3D printom. Dolazi iz Rijeke, gdje predaje i na Medicinskom fakultetu, te rukovodi tamošnjim Centrom za biomodeliranje i inovacije u medicini.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest