ZBOG NACIONALNOG PARKA ŽIVE KAO U REZERVATU Štinjanci više neće pecati oko Kozade i Jerolima

Štinjancima su sporne dvije stvari – prva je ta da su im dozvole znatno poskupjele, a druga što je prije oko otoka Kozade i Jerolima bila slobodna zona za ribolov, dok je sada, prema novoj shemi, zona nacionalnog parka dodatno proširena, a oni izgurani te imaju sve manje pozicija za ribolov. Naravno, u igri nisu samo Štinjanci, već i stanovnici Valbandona, Fažane, Peroja.

Novom Odlukom o rekreacijskom ribolovu u vodama Nacionalnog parka Brijuni dozvole za pecanje drastično su poskupjele. Na to su nas upozorili mještani Štinjana koji su ovdje oduvijek pecali.

– Nekad smo oko otoka mogli pecati za samo 20 kuna mjesečno ili 200 kuna godišnje, sada više nećemo to moći. Dok se nama prava oduzimaju, dijelovi otočja namjeravaju se dati u koncesiju za luksuzni turizam, a gosti sa štapom pecaju s obala otoka. To je nama neprihvatljivo, veli nam jedan ogorčeni Štinjanac.

Novi cjenik

Prema novoj odluci, koju smo pronašli na stranicama NP Brijuni, rekreacijski ribolov na području parka dopušten je oko otoka Kozada (Kotež) i Sv. Jerolima, i to samo od izlaska do zalaska sunca. Jednodnevna posebna dozvola za ribolov u vodama Nacionalnog parka po novome košta 150 kuna, za tri dana 300, za sedam 600, a za mjesec dana tisuću kuna. Godišnja dozvola za maloljetne osobe, invalide Domovinskog rata te umirovljenike, odnosno one koji su navršili 65 godina života košta 300 kuna, no ona za punoljetne osobe do 65. godine života dođe čak 1.500 kuna godišnje. Posebne godišnje dozvole vrijede za kalendarsku godinu, a njihova je kupnja moguća od 1. prosinca do 1. ožujka. U ovoj godini kupnja je bila moguća u roku od mjesec dana od stupanja odluke na snagu, odnosno od 23 srpnja. Na te se dozvole odobrava popust od 50 posto, a njima se dopušta dnevni ulov do dva kilograma ribe ili drugih morskih organizama.

Štinjancima su u cijeloj su priči najspornije dvije stvari – prva to što su im dozvole znatno poskupjele, a druga što je prije oko otoka Kozade i Jerolima bila slobodna zona za ribolov, dok je sada, prema novoj shemi, zona nacionalnog parka dodatno proširena, dok su oni izgurani te imaju sve manje pozicija za ribolov. Naravno, u igri nisu samo Štinjanci, već i stanovnici Valbandona, Fažane, Peroja.

Izvor:  https://www.glasistre.hr

 

 

Pin It on Pinterest