U VODNJANU OTVOREN CENTAR ZA OBUKU MLADIH MASLINARA

Danas je u Vodnjanu svečano otvoren Centar za obuku mladih maslinara u objektu „Javne vage“. Centar za obuku mladih maslinara realiziran je putem EU projekta „YouinHerit“ koji se sufinancira u sklopu INTERREG programa Središnja Europa 2014. – 2020., te okuplja ukupno 12 partnera iz 5 zemalja Europske Unije (Mađarska, Poljska, Italija, Slovenija i Hrvatska).

Projektom se valorizira kulturna baština i daje odgovor na ekonomske i socijalne izazove, s ciljem održavanja zajednice pridonoseći njenoj ekonomskoj dobrobiti.

Cilj projekta je uključivanje lokalnog stanovništva koji predstavlja skriveni potencijal ekonomskog razvoja, te dokazivanje prednosti radnih mjesta koja se baziraju na lokalnoj tradiciji i kulturi. Sveukupan iznos projekta je 2.505.903,35 eura, a iz Europskog fonda za regionalni fond financira se 2.097.692,86 eura.

Realizacija Projekta je započela u mjesecu lipnju 2016. godine dok je kraj realizacije predviđen u koncem mjeseca svibnja 2019. godine.

Grad Vodnjan-Dignano, kao jedan od partnera Projekta, izradio je Studiju regionalne status quo analize koja sintetizira ključne probleme i prilike postojećeg stanja revitalizacije kulturne baštine s posebnim ciljem uključivanja i zapošljavanja mladih, a izrađen je i Akcijski plan koji identificira inovativna rješenja za uključivanje mladih u valorizaciju kulturne baštine.

Jedna od najvažnijih aktivnosti Grada Vodnjan-Dignano u sklopu projekta Youinherit je otvaranje Centra za obuku mladih maslinara. Danas je otvoren novo uređen prostor „Javne vage“ koji je obnovljen kao pilotna aktivnost ovog projekta. Sa obnovom „Javne vage“, i otvaranjem Centra za obuku mladih maslinara dobiven je prostor koji je namijenjen za osposobljavanje i educiranje mladih maslinara, koji postaju dio zajednice motiviranih i uspješnih poduzetnika i promicatelja jezgre proizvoda lokalne kulturne baštine. Objekt „Javne vage“ istovremeno će imati ulogu info point-a s kojeg će se turisti usmjeravati prema lokalnim kušaonama, uljarama i maslinicima.

Pilotna aktivnost renovacije objekta „Javne vage“ predstavlja inovativan primjer iskoristivosti objekata kulturne baštine, kojom se dionici, posebice mladi poljoprivrednici, povezuju u fazama planiranja, realizacije i korištenja istog. Projektom se želi postići uključivanje mladih u valorizaciju kulturne baštine i starih zanata.

Vrijednost radova za adaptaciju objekta iznosi cca. 93.500 eura, gdje su –  uključeni građevinski radovi uređenja, te nabava opreme.

Predviđeni iznos budgeta za Grad Vodnjan-Dignano u sklopu projekta Youinherit iznosi 280.298,35 eura, a 15% sredstava se financira iz proračuna Grada Vodnjan-Dignano.

Gradonačelnik Grada Vodnjan-Dignano Klaudio Vitasović zahvalio je svim partnerima projekta na besprijekornoj suradnji, svim izvođačima radova i svima onima koji su doprinijeli u realizaciji ovog za Grad iznimno važnog projekta. „Ponosan sam što smo u Vodnjanu otvorili ovako značajan objekt u kojem će se provoditi edukacije prvenstveno mladih maslinara. Ovo će mjesto biti otvoreno i za javnost koje je zamišljeno kao info-point gdje će svi moći dobiti informacije o maslinovom ulju, o maslinarima na području Grada te o ostalim poljoprivrednim proizvodima i proizvođačima“, zaključio je Gradonačelnik Vitasović.

Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije, u svom je pozdravnom govoru čestitao Gradu Vodnjanu na realizaciji ovog Projekta. „Grad Vodnjan je lider u maslinarstvu u Istarskoj županiji, a ovim se projektom potvrđuje da je ulaganje u maslinarstvo od strateške važnosti“ naglasio je Pinzan.

 

 

 

Pin It on Pinterest