Hrvatska vojska danas će “braniti” Kamenjak OD ZRAČNOG NAPADA

Na Vojnom poligonu Rt Kamenjak u Medulinu danas će se, u sklopu sveobuhvatne združene intergranske vježbe svih postrojbi Hrvatske vojske “Velebit 18 – združena snaga”, odvijati demonstracija i vježba borbenih gađanja.

Na vježbi, koja je zakazana od 9 do 13 sati, sudjelovat će 220 pripadnika oružanih snaga i, kako iz Ministarstva obrane poručuju, 18 komada ključnih oružanih sustava. Na Kamenjaku će se vježbom simulirati situacija u kojoj protuzračna obrana štiti ključnu infrastrukturu i zapovjedna mjesta, a sudjelovat će pripadnici Pukovnije protuzračne obrane s protuzračnim sustavima Strela 2M i Igla, višecjevnim lanserima raketa 107mm i 128mm, samovoznim protuzračnim topom BOV-3 20mm te drugim sredstvima za protuzračnu obranu. Nositelj vježbe je PZO pukovnija, uz topničke vodove borbenih oklopnih vozila iz Gardijske mehanizirane brigade i Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Zanimljivo je da se vježba “Velebit 18” istovremeno odvija diljem zemlje, počinje danas i traje do ponedjeljka, u neprekidnom trajanju od 72 sata. Tako će danas u vojarni “Josip Jović” u Udbini, gdje je i smješteno Zapovjedništvo vježbe, demonstrirati sposobnosti Ekspedicijskog kampa, popunu helikoptera gorivom, a bit će predstavljeni radio uređaji domaće proizvodnje. Vježba se odvija i na Vojnom Poligonu “Gašinci”, Vojnom vježbalištu “Gakovo” te Vojnom poligonu “Crvena zemlja” kod Knina. U nedjelju slijede vježbe na Vojnom poligonu “Dugi Otok”, gdje će se provesti pomorske operacije, na vježbalištu “Kupa” prikazat će svladavanje vodenih zapreka, a na vježbalištu “Cerovac” sposobnosti potpore oružanih snaga civilnim institucijama tijekom borbenih djelovanja.

Vježba završava u ponedjeljak kada se na Vojnom poligonu “Žirje” odvija zračni i pomorski desant, a glavni događaj “Velebita 18” slijedi na Vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja, na gdje će sudjelovati više desetaka tenkova, oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i aviona.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest