FRONTEX-ova obuka policijskih službenika u Valbandonu

U Valbandonu se ovog tjedna održava obuka Frontex Support Officers Training (FSO) za 30 policijskih službenika zemalja Europske unije. Riječ je o nastavku uspješne suradnje FRONTEX-a (Europska agencija za graničnu i obalnu stražu) i Policijske akademije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, inače partnerske FRONTEX akademije.

Naime, Policijska akademija je u veljači prošle godine postala partnerska FRONTEX akademija. Partnerski ugovor o suradnji očituje se kroz razmjenu dobre policijske prakse zemalja članica, provođenje tečajeva, pripremnih obuka policijskih službenika za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama FRONTEX-a, s ciljem zaštite vanjske granice Europske unije. Cilj ovakvih aktivnosti je educirati hrvatske policajce i policijske službenike država članica te ojačati zajedničke kapacitete za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama u cilju suzbijanja nezakonitih migracija, posebice u provedbi zajedničkih operativnih akcija.

Svakako je bitno napomenuti da je Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova trenutno  vodeća FRONTEX-ova partnerska akademija po broju aktivnosti i uspješnim rezultatima provedenih i organiziranih obuka, tečajeva i seminara. Dosad je kroz tu suradnju obučeno 186 policijskih službenika zemalja Europske unije, a ove godine suradnja je značajno proširena i ojačana, posebice kroz suradnju u okviru projekta Land Border Surveillance Officer Training (LBS), u sklopu kojeg se policijski službenici educiraju po problematici nadzora kopnene granice s ciljem sprječavanja nezakonitih migracija, potpore rješavanju problematika tražitelja azila i potpore ranjivim skupinama. Navedeni projekt i službeno je proglašen jednim od najuspješnijih FRONTEX-ovih projekata u  2017. i 2018. godini.

Kako je navela koordinatorica FRONTEX aktivnosti i voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja na Policijskoj akademiji Mirjana Abramović, Ministarstvo unutarnjih poslova ulaže u jačanje kapaciteta i edukaciju policijskih službenika, a ovotjedna edukacija u Valbandonu usmjerena je na policijske službenike FSO časnike. ”FSO časnik je službeni predstavnik nadležnog nacionalnog tijela zemlje članice, koji pomaže FRONTEX-u u učinkovitom provođenju operativnih aktivnosti tijekom zajedničkih operacija. Osposobljavanje policijskih službenika za FSO časnike odvija se kroz dvije faze. Prva je faza učenja na daljinu koju moraju završiti svi polaznici kako bi se pripremili za drugu fazu obuke, a to je faza face to face koja se ovog tjedna održava u Valbandonu” pojasnila je voditeljica Abramović i istaknula kako će se obuka provoditi kroz simulirane situacije zajedničkih operacija te će se rješavati zadaci i problemi sa što realnijim scenarijima. Obuku vodi FRONTEX-ov predstavnik Lars Kowalik, a treneri zaduženi za potpunu implementaciju i provedbu su iz zemalja članica – Njemačke, Grčke, Finske, Poljske, Portugala i Hrvatske. ”Ovo je treća obuka za FSO časnike ove godine. Jedna je održana u Zagrebu, a druga u Litvi, a cilj im je ojačati zajedništvo i osjećaj pripadnosti kulturi europske i granične obalne straže kao setu zajedničkih standarda, vrijednosti i dobre prakse u području osposobljavanja i treninga granične i obalne straže. Obuka se provodi uz angažman Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice Uprave za granicu, Policijske uprave istarske te Službe za razvoj policijskog obrazovanja i Službe za stručno usavršavanje i specijalizaciju Policijske akademije, kao rezultat uspješnog timskoga rada i suradnje kroz angažman stručnjaka” naglasila je voditeljica Abramović, uz napomenu kako je krajnji cilj ovih međunarodnih aktivnosti zaštita izbjeglica i ranjivih skupina migranata, kao i suzbijanje predmetne problematike.

Pin It on Pinterest