OTVOREN 12. INTERNACIONALNI SAJAM PRŠUTA Šampion dalmatinski pršut Pršutane Mijukić iz Runovića

Šampionske titule dobili su istarski pršut Pršutane Jelenić iz Svetog Petra u Šumi i drniški pršut koji je proizveo Bel Cro Trade iz Drniša. Zlatom su se okitili dalmatinski pršut Pršutane Smjeli iz Dugopolja, nedimljeni pršut Kod Milana iz Vodnjana i dimljeni pršuti koje su proizveli Nira iz Pakova sela, OPG Reljanović iz Drniša, Porcus iz Konjevrate, Pršutana Perajica iz Unešića, M.T.O. Mrki iz Trogira, Mesnice i klaonice Lukin iz Zadra i Pršutana Družba.

Pedesetak proizvođača pršuta iz Hrvatske, Italije, Španjolske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije te niz drugih domaćih proizvoda iz Istre i drugih regija predstavljeno je na 12. Internacionalnom sajmu pršuta (ISAP) u Tinjanu.

– Vi ste pokretači razvoja svoje općine, središnje Istre, ali i puno šireg okruženja poručila je Monika Udovičić, zamjenica ministra turizma, dodajući kako se sve ovo može očitati i u turističkoj statistici koja pokazuje sve veći broj dolazaka i noćenja ostvarenih na području Općine Tinjan.

Priznanja

Uručena su priznanja najuspješnijim pršutarima na ovogodišnjem ISAP-ovom ocjenjivanju na kojem je bilo izloženo 36 pršuta. Nakon bodovanja najviše je, i to čak 90,66 bodova od 100 mogućih, dobio dalmatinski pršut Euro delikatese Pršutana Mijukić iz Runovića kraj Imotskog, koji je ovjenčan i titulom Šampion sajma. Uz njega šampionske titule dobili su istarski pršut Pršutane Jelenić iz Svetog Petra u Šumi i drniški pršut koji je proizveo Bel Cro Trade iz Drniša. Zlatom su se na 12. ISAP-u okitili dalmatinski pršut Pršutane Smjeli iz Dugopolja, nedimljeni pršut Kod Milana iz Vodnjana i dimljeni pršuti koje su proizveli Nira iz Pakova sela, OPG Reljanović iz Drniša, Porcus iz Konjevrate, Pršutana Perajica iz Unešića, M.T.O. Mrki iz Trogira, Mesnice i klaonice Lukin iz Zadra i Pršutana Družba.

Tajne pršuta

Na ovogodišnjem sajmu pršuta u Tinjanu posjetitelji će po prvi put imati prigode sudjelovati u vođenoj degustaciji pršuta. Degustacija će trajati jedan sat, a degustatori će mogući otkriti mnoge tajne istarskog pršuta. One koje ga čine istarskim pršutom i po čemu se razlikuje od drugih. Naučit će kako pravilno kušati pršut, na koje mirise, okuse i aromu treba obratiti pozornost, te kako prepoznati zaštićeni istarski pršut i kako ga razlikovati od ostalih. Kroz tajne pršuta u vođenim degustacijama posjetitelje sajma vodit će Blanka Sinčić Pulić, predsjednica Komisije za ocjenjivanje pršuta na Internacionalnom sajmu pršuta u Tinjanu i Udruge Gustus.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest