UČITELJI UPUTILI ZAJEDNIČKO PISMO: Sramimo se događaja zbog kojih se naša škola našla POD LUPOM JAVNOSTI!

Nitko se nije osvrnuo na činjenicu da našoj matičnoj i tri područne škole s 508 učenika nedostaju stručni suradnici, da neki naši učenici s posebnim potrebama nisu dobili pomoćnika u nastavi, jer se nitko nije prijavio, da je nastavu po učionicama, raspored sati, prihvat i prijevoz iznimno teško posložiti, pa nas se proziva od strane roditelja, dok broj učenika iz godine u godinu raste, istaknuli su učitelji OŠ “Dr. Mate Demarin” u svom pismu upućenom javnosti.

Zbog sumnje da je 47-godišnja učiteljica u medulinskoj Osnovnoj školi “Dr. Mate Demarin” fizički i emocionalno maltretirala petero učenika, a radi se o razdoblju od lanjskog rujna do siječnja ove godine, cijeli protekli tjedan u školi je boravio stručni tim za psihološku pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja. Potvrdila je to v.d. ravnateljice Dubravka Karčić koja je kazala da tim radi po svom protokolu, a škola se u njihov rad ne smije uključivati. Karčić naglašava da su članovi tima razgovarali s učenicima te da, nakon što postupak završi, očekuje neke zaključke.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje Patricia Percan kaže da je Županija obaviještena o radu tima i pružanju psihološke pomoći u školi, ali da predstavnici Županije nisu sudjelovali u njegovom radu, jer im to nije u nadležnosti.

“Izdvojeni slučajevi su procesuirani”

Proteklih dana javnost je ostala šokirana onime što se navodno događalo u medulinskoj školi. Optužena vjeroučiteljica navodno je djecu ponižavala, udarala po glavi, vrijeđala i ismijavala, a zbog svih tih navoda i sumnji protiv nje je Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu. Osim toga, vodi se istraga protiv jedne učiteljice razredne nastave, i to zbog sumnje na psihičko i fizičko nasilje nad učenicima. Na vidjelo su izašli i narušeni međuljudski odnosi u samom školskom kolektivom, iako je škola ranijih godina slovila kao jedna od najboljih na Puljštini.

Nakon svih događaja učitelji medulinske škole zajednički su uputili pismo javnosti u kojem ističu da se srame događaja koji su zadnjih tjedana obilježili školu jer, kako tvrde, uvijek nedvosmisleno reagiraju na sve oblike nasilja. Napominju da je, iako se radi o izdvojenim slučajevima koji su davno i na vrijeme procesuirani, krenula bespoštedna manipulacija poluistinama, pri čemu se, tvrde, najmanje mislilo na djecu i njihova prava.

– Učiteljima škole, koji su tih dana bili pod silnim pritiskom, dan je naputak da ne istupaju javno. Natpise da smo škola iz pakla stoički smo podnosili sve dok se u medijima nije pojavila izjava da smo sami sebi na prvom mjestu, nauštrb djece, da trebamo ravnatelja koji će nas znati zauzdati i koji će nas podsjetiti zašto smo tu gdje jesmo i koje su nam dužnosti. Nitko se nije osvrnuo na činjenicu da našoj matičnoj i tri područne škole s 508 učenika nedostaju stručni suradnici, da neki naši učenici s posebnim potrebama nisu dobili pomoćnika u nastavi, jer se nitko nije prijavio, da je nastavu po učionicama, raspored sati, prihvat i prijevoz iznimno teško posložiti pa nas se proziva od strane roditelja, dok broj učenika iz godine u godinu raste, istaknuli su učitelji u svom pismu.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest