DANI GLJIVA U BRTONIGLI

Udruga Boletus proslavit će punoljetnost uz tortu od gljiva

Neizostavne jesenske delicije, s naglaskom na gljive, bit će glavni akteri 16. Dana gljiva koji će se održati u Brtonigli  27. i 28. listopada 2018.

Veliku potporu samoj organizaciji manifestacije dati će TZ i Općina Brtonigla, uz podršku Istarske Županije, dok glavni organizator iste bit će udruga Boletus (Društvo gljivara Bujštine), koja ovom prigodom slavi svoj 18. rođendan.

  1. siječnja 2000. Željko Ružić iz Brtonigle, pokrenuo je inicijativu osnivanja Boletusa koji okuplja gljivare s područja SZ Istre. Isti, i dan danas je aktivan, budući da je na čelu Udruge, a ujedno je nedavno, 12. listopada 2018., ponovo izabran za predsjednika Mikološkog saveza Istarske županije.

„Na području Istre imamo oko 2.000 vrsta gljiva, od čega 30 otrovnih. Inače, gljive klasificiramo na jestive, nejestive (zbog lošeg okusa), otrovne i smrtno otrovne kao što je npr. pupavka koja ima toliko otrova da od jednog primjerka može umrijeti 4 do 5 osoba. Upoznavanje i educiranje šire javnosti o vrstama gljiva jedan je od razloga zašto organiziramo događaje kao što su Dani gljiva u Brtonigli.“, izjavio je Ružić.

„Ove godine okupit ćemo oko 20-tak udruga s oko 150 članova s područja Hrvatske, Slovenije, Italije i Srbije, koji će se natjecati u branju gljiva, kako bi se u konačnici odabrali Najveća i Najljepša gljiva, te Najljepša aranžirana košarica gljiva“, zaključio je Ružić.

Program manifestacije koji se proteže u vikendu od 27. do 28. listopada, sadržavat će i Međunarodno natjecanje u pripremi gljivarski kotlića u kojemu će ujedno biti uključeni načelnici i gradonačelnici s područja Bujštine. Osim gljivarskog kotlića, posjetitelji moći će uživati i u pečenim gljivama, palenti s gljivama, jelima od divljači i mnogočemu drugome. Neće izostati ni kesteni, te razni autohtoni proizvodi i jela.

Posebno zanimljiva i ukusna bit će torta od gljiva kojom će se proslaviti punoljetnost Boletusa. I dok će se ukusna slastica besplatno dijeliti, jela iz kotlića će se naplaćivati po promotivnim cijena i to u cilju prikupljanja sredstva za humanitarne svrhe, tj. za opremanje dječjeg vrtića Kalimero.

Osim u mirisima i okusima svi koji obiđu Dane gljiva moći će istovremeno uživati u bogatoj izložbi gljiva, te izložbi radova dječjeg vrtića Kalimero, OŠ Mate Balota i TOŠ Edmondo de Amicis, dok će za dobre glazbene zvuke i vrhunsku zabavu biti zaduženi Anelidi, Alfa Time Band i Zajednica Talijana iz Nove Vasi.

Pin It on Pinterest