„Završili Info dani za udruge u Istri 2018.“

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva i ove je godine od 15. do 20. listopada organizirala Info dane za udruge. Info dani namijenjeni su svim udrugama s područja Istarske županije, njihovim članovima i članicama te ostalim organizacijama civilnog društva i zainteresiranima za civilni sektor, svima koji razmišljanju pokrenuti udrugu i aktivirati se u društvu kroz djelovanje udruge te institucijama i organizacijama, jedinicama lokalne samouprave koji surađuju s udrugama ili žele stvarati zajedničke projekte s udrugama.

Prva tema Info dana bila je organizacija Humanitarnih akcija. Udruge su iz prve ruke, od Milana Sekušaka iz Ureda državne uprave u Istarskoj županiji, mogle čuti sve detalje, pojedinosti i obaveze o kojima udruge trebaju voditi računa prilikom organizacije humanitarne akcije. Tom su prilikom dobro poznate uspješne humanitarne udruge „Naš San Njihov Osmijeh“ i „FB Puljani humanitarci“ predstavile svoj rad, a iste su i članice humanitarne mreže u Hrvatskoj, Humanitarne mreže Grada Pule jedinstvene takve vrste u republici Hrvatskoj. Mreža je osnovana 2014. godine, a s ponosom su više o istoj rekle Zamjenica gradonačelnika, Elena Puh Belci te koordinatorica mreže, Jasna Vekić koja je ujedno i predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Pula.

Slijedilo nam je prezentiranje Europskog socijalnog fonda koje se održalo na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr.  Mijo Mirković“ Pula. Natječaje i novosti je prezentiralo upravo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo turizma i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a osim predstavnika udruga, prezentiranju je prisustvovalo 100-tinjak studenata, što je svakako bila dobra prilika da udruge i područje civilnog sektora približimo studentima. Sutradan je u Spomen domu u Pazinu slijedila još jedna prezentacija dostupnih  natječaja za udruge, ovoga puta od strane predstavnica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske koje su prezentirale svoje ESF natječaje kao i natječaje iz programa Europa za građane. Tom je prilikom Općina Svetvinčenat predstavila projekta “Adriatic intergenerational debate to face Euroscepticism” koji je financiran upravo iz programa Europa za građane.

U četvrtak je u Gradskoj knjižnici i čitaonici održano predavanje o tome da li osnovati udrugu ili tvrtku, koje je sve prisutne potaknulo da dobro promisle što ustvari žele, jer velika je razlika u tome. Za sve one koji su se ipak odlučili osnovati udrugu, u subotu ujutro je održana radionica “Od ideje do udruge“ kada je upraviteljica Zaklade Helga Može Glavan, osim o formalnim postupcima za osnivanje udruga, odgovorila na mnoga pitanja i nedoumice, ali i uputila sve prisutne o važnosti angažiranja u zajednici upravo kroz djelovanje udruga kao jednog od 4 važna stupa razvoja zajednica.

Puno udruga razmišlja o stvaranju vlastitih prihoda, stoga smo u petak održali predavanje na temu  „Udruge i gospodarska djelatnost“. Predstavnice Ministarstva financija, Porezne uprave detaljno su objasnile obveze koje udruge imaju ukoliko uđu u sustav PDV-a, obveze po pitanju obračuna isplate plaća i drugih naknada te obveze udruga po pitanju poreza na dobit a kao i na prošlim predavanjima, bilo je mjesta i za postavljanje pitanja te rješavanje nedoumica.

Zaklada u sklopu Info pointa za udruge nastavlja s kontinuiranim educiranjem, informiranjem i osnaživanjem udruga. Javite nam se s pitanjima i nedoumicama te svakako pratite naše aktivnost.

Pin It on Pinterest