Otvorenje izložbe fotografija “Dragi kamen” Snježane Bratanović

Mjesec hrvatske knjige, kao i cijela 2018. godina, posvećen je kulturnoj baštini. Tim će povodom u Središnjoj knjižnici 24. listopada u 17. 30 sati biti otvorena izložba Snježane Bratanović “Dragi kamen”.

Izložbu i autoricu predstavit će umjetnički fotograf i voditelj pulske fotografske galerije Makina Hassan Abdelghani.

U osobnom dijalogu s fotoaparatom i uz duboko poštivanje baštine, kulture i tradicije istarskoga kraja, svojom izložbom Dragi kamen, autorica Snježana Bratanović još je jednom potvrdila svoj status u umjetničkom svijetu. Njene fotografije zrače jedinstvenim i prepoznatljivim stilom s naglaskom na obradu tajnovitih i bajkovitih prizora koje nam svjedoče dokumentarnost potkrijepljenu likovnošću i sadržajnošću.

Slijedeći tragove stoljetne istine i drame življenja, na prostorima jugozapadne Istre, cilj mi je bio fotografirati čarobne vizure grada Vodnjana, uključujući i pripadajuća mu naselja Galižanu i Peroj, prepune kulturnih spomenika poput crkve Gospe od Karmela, palače Bettica, crkve Sv. Rok sa zvonikom; Bezgrešnog začeća BDM; Svetog Josipa, trobrodnu romaničku bazilika Sv. Just, sve do kažuna i suhozida, prepoznatljivih elemenata identiteta Istre. Svaki stariji Istranin u mojim fotografijama može vidjeti svoju mladost ili mladost svojih roditelja, djedova, predaka, kako su je oni ispisivali gradeći i prepričavajući događaje svoje mladosti. S obzirom da jako volim mistično ozračje s duhom prošlosti, fotografije sam obradila u sepija tonu, što je ujedno i moj osobni stil ili prepoznatljiv potpis s kojim sam se uspjela izdvojiti iz mase i mora fotografija..“ autorica Snježana Bratanović.

Snježana Bratanović, pulska fotografkinja, dobitnica brojnih nagrada i priznanja struke, što je i potvrda njezinog rada na ovim prostorima i priznatim međunarodnim festivalima fotografije. Često eksperimentira s fotografijom, od analogne do digitalne, gdje pokušava dati vlastitu interpretaciju svijeta i današnjice u konceptualnim projektima i dokumentarnim pričama šireg društvenog značaja.

Izlagala je na mnogobrojnim skupnim izložbama diljem Hrvatske i inozemstva, te samostalno u Zagrebu, Ljubljani, Pazinu i Puli.Trenutno izlaže u New Yorku na međunarodnoj izložbi fotografija The Art of Creation u Patchogue Arts Gallery, kao dio festivala E Pluribus Unum. Izložba Dragi kamen u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici njezino je 8. samostalno izlaganje. Fotografije su joj publicirane na brojnim stranicama časopisa o fotografskoj kulturi diljem svijeta, kao i u nizu web magazina.

Živi i stvara u Puli.

Pin It on Pinterest