Istarskim inovatorima dva zlata četiri srebra i tri bronce

Po uzoru na najprestižnije svjetske sajmove inovacija, ove su smotre na jedno mjesto dovele inovatore i istraživačke timove iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kine, Irana, Poljske, Srbije i Slovenije.

U Zagrebu se od 18 do 20   listopada, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održala 16. Međunarodna izložba inovacija Arca i jubilarni 10. Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi Agro Arca. Međunarodni ocjenjivački sud dodijelio je zlatne medalje Ervinu Matiću za uređaj za čišćenje vodenih površina i Dušku Frančuli za zaštitu pramčanog propelera. Srebrne medalje su dobili Marijan Ferenčić za alat za strojno oblikovanje tijesta –„ Pljukanci“ i za uređaj za oblikovanje raznih oblika smjese tijesta. Srebrom su okrunjeni i Lino Rajko za obrnuto mehaničko kvačilo, Blaž Piton za   trostazni brodski siz. Brončane medalje su dodijeljene Emilu Špeliću za grijače tijelo s reljefnom slikom, Saši Marušiću za klizni poklopac šahta i Davoru Dujoviću za pametni distribucijski panel za mala plovila. Postignuti rezultat govori o velikoj uspješnosti istarskih inovatora i njihovih inovacija.

Inovatori iz Rovinja, Kanfanara i Pule

Po uzoru na najprestižnije svjetske sajmove inovacija, ove su smotre na jedno mjesto dovele inovatore i istraživačke timove iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kine, Irana, Poljske, Srbije i Slovenije.

Među brojnim domaćim i inozemnim inovatorima, svoje su inovacije i inovativne projekte, sve već zaštićene patentom, pokazati i inovatori članovi Saveza udruga inovatora Istarske županije Pula, Društvo inovatora Kanfanar – Rovinj i Društvo inovatora Pula pod pokroviteljstvom Istarske županije-Upravnog odjela za gospodarstvo. Davor Dujović iz Funtane predstavio je pametni distribucijski panel za mala plovila, Saša Marušić iz Buja podizno klizni poklopac šahta, Emil Špelić iz Pule grijače tijelo s reljefnom slikom, a Blaž Piton iz Fažane trostazni brodski siz. Na ovom inovatorskom događaju godine, inovaciju obrnuto mehaničko kvačilo predstavio je Rajko Lino iz Fažane, inovaciju samohodni uređaj za čišćenje vodenih površina Ervin Matić iz Poreča, a inovaciju LED ambijentalne rasvjete Zoran Černja iz Kanfanara. Duško Frančula iz Ližnjana predstavio je pak zaštitu pramčanog propelera i Marijan Ferenčić iz Pazina alat za strojno oblikovanje tijesta –„ Pljukanci“ i uređaj za oblikovanje raznih oblika smjese. Sve inovacije istarskih inovacija izazivale su poseban interes posjetilaca, a bilo je poslovnih kontakata za veći dio izloženih inovacija.

Tehnologije i inovacije u poljoprivredi

Središnje događanje ovogodišnje izložbe i sajma u Zagrebu bila je konferencija o pametnoj poljoprivredi. O upotrebi novih tehnologija i inovacija u poljoprivredi govorili su stručnjaci s Fakulteta elektrotehnike i računalstva sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Inovacijskog centra Nikola Tesla, stručnjaci iz poznatih tvrtki Agrivi, Skyfarm, iN2 i drugi.

Međunarodnu Izložbu inovacija Arca i sajam Agro Arca organizirala je Udruga inovatora Hrvatske u suradnji sa suorganizatorima, Inovacijskim centrom Nikola Tesla, Sveučilištem u Zagrebu, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i Međunarodnom federacijom nacionalnih saveza inovatora (IFIA). Pokrovitelji događanja su Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a supokrovitelj je Hrvatska gospodarska komora. Izložba i sajam održavaju se uz potporu generalnog sponzora, dioničkog društva Končar – Elektroindustrija te uz potporu Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije Hamag-Bicro, tvrtke HS Produkt i PBZ Carda.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest