SPASILI SMO GA! Beskućnik Senad Pondro je imao moždani udar, bio je nepokretan. Izbavljen je iz stravičnog skloništa i SAD SE OPORAVLJA U PULSKOJ BOLNICI

Dobro je, kako je bilo, mnogo bolje. Ne mogu se žaliti, priča nam Senad, kojeg smo obrijanog i okupanog jedva prepoznali kada smo ga posjetili u sobi gdje je privremeno smješten. Trpio sam, trpio, ni sam ne znam kako sam izdržao, kaže Senad Pondro.

Nakon objave tužne priče o 53-godišnjem beskućniku Senadu Pondri, koji je okružen smećem i fekalijama mjesec i pol dana nepokretan ležao u spilji na pulskoj Punti, sustav je reagirao. Kada je pročitala članak u Glasu Istre, dežurna djelatnica pulskog Centra za socijalnu skrb alarmirala je nadležne i pokrenula inicijativu da se Senada hitno makne iz bunkera u kojem je boravio u potpuno nehumanim uvjetima.

Potvrdila nam je to ravnateljica Centra za socijalnu skrb Sandra Ventola, rekavši da su njihovi djelatnici u nedjelju došli u bunker na Punti i pozvali Hitnu pomoć koja je Senada odvezla u pulsku Opću bolnicu. Kako neslužbeno doznajemo, Senad je prije mjesec i pol pretrpio moždani udar i otad se nije mogao kretati, a cijelo to vrijeme ležao je potpuno sam i zapušten u skloništu na Punti. Nakon što je protekle nedjelje pregledan u bolnici, Senad Pondro je privremeno smješten u pulski Dom za psihički bolesne odrasle osobe Vila Marija, jer jedino je u toj ustanovi očito bilo mjesta.

U lošem stanju

– Senad će u Vili Mariji boraviti kratko i Centar užurbano radi da mu se pronađe neko trajnije rješenje. Najvjerojatnije će to biti u nekoj udomiteljskoj obitelji van Istre, budući da kod nas udomiteljstvo nije baš zaživjelo, a još je teže kada se radi o odraslim osobama, kaže Ventola. Naglasila je da Centar ranije nije imao nikakvih dojava što se sa Senadom zbiva u bunkeru te da su o njegovom zdravstvenom stanju i uvjetima u kojima je boravio doznali nakon objave u našem listu. Naglasila je da je Senad svojevremeno bio korisnik centra i jedno je vrijeme dobivao od njih socijalnu pomoć.

– Uvijek reagiramo i odlazimo na teren kada o nečemu imamo saznanja, pa i kada su dojave anonimne. Zvali smo i Crveni križ i njihovo prihvatilište za beskućnike u Puli, no oni nemaju uvjeta za nepokretne osobe i ne mogu ga primiti, a kako nam je potvrđeno, Senad je prije nekog vremena imao moždani udar i zato nije mogao stati na noge, kaže ravnateljica pulskog centra za socijalnu skrb.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest