Svjetski dan audiovizualne baštine 27. i 28. listopada u Kinu Valli

Opća konferencija UNESCO-a odobrila je obilježavanje Svjetskog dana audiovizualne baštine 2005. godine kao mehanizam za podizanje opće svijesti o potrebi očuvanja i zaštite važnog audiovizualnog materijala za buduće generacije, te hitnih mjera za očuvanje ove baštine i osigurati da je sada dostupna javnosti i budućim generacijama.

Stoga se 27. listopada diljem svijeta obilježava Dan audiovizualne baštine kada će se i u Kinu Valli prikazati zaštićeni i restaurirani filmovi iz naše povijesti. U 11:00 i 17:00 sati prikazati će se  Družba Pere Kvržice  autora Mate Lovraka, zasigurno jednim od čitanijih naslova lektire za djecu prošloga stoljeća, a filmska ekranizacija romana redatelja Vladimira Tadeja zabaviti će mlade i  probuditi sjećanja iz djetinjstva današnjih roditelja.

U nedjelju, 28. listopada, u 19:00 sati prikazati će se šest kratkometražnih filmovaredateljskih velikana jugoslavenske kinematografije; Zvonimira Berkovića, Nikole Babića, Rudolfa Sremca, Bruna Gamulina i Bogdana Žižića.

Događaj je ostvaren u suradnji s Kino mrežom i Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskim filmskim arhivom koji je punopravni član Međunarodnog udruženja filmskih arhiva (FIAF) i Europskog udruženje filmskih arhiva (ACE), a ulaz na sve projekcije je slobodan.

Pin It on Pinterest