MISLI EKONOMSKI, DJELUJ SURADNIČKI – Krenuli s dva razreda učenika i četiri profesora i ostavili dubok trag u životu Pule i čitave Istre

Dosta dug period bila je to jedina škola u Istri koja je obrazovala ekonomiste. Prve je učenike tadašnji Ekonomski tehnikum primio školske 1947./48., nedugo nakon povijesnog pripojenja Pule i Istre matici domovini. Počeli su skromno, s dva razreda učenika i četiri profesora, bez adekvatnog prostora, a ostavit će dubok trag u gospodarskoj, prosvjetnoj i kulturnoj baštini Pule i čitave Istre.

Stasali su ovdje brojni stručnjaci, ne samo ekonomisti. “Profesori iz Ekonomske škole, poput Đurđe Minčir i Zvonimira Etingera koji je bio i ravnatelj, činili su prvu kadrovsku osnovu Više ekonomske škole, osnovane u Puli 1965.”, naglašava aktualni ravnatelj Petko Radulović te dodaje da je i Robert Zenzerović, sadašnji dekanFakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković”, također bio učenik ove škole.

Dnevnici pisani rukom

Ekonomska škola u Puli 8. studenog proslavit će 70. obljetnicu rada, svečanim programom u Domu hrvatskih branitelja, a već su svoju povijest “ukoričili” u online monografiji “70 godina Ekonomske škole u Puli” (dostupna na www.ekonomska-skola-pula.com.hr/monografija.pdf i kao digitalna knjiga na www.ekonomska-skola-pula.com.hr/ekonomska.html.), uskoro i u tiskanom izdanju. Knjiga od 385 stranica rezultat je dvogodišnjeg istraživanja sadašnjih učenika i profesora škole. Ravnatelj Radulović naglašava da su sada sve pronađene dokumente digitalizirali i dostupni su preko linkova na online monografiji. Bivši učenici i nastavnici ustupili su fotografije iz svojih privatnih albuma, a puno informacija o školi pronađeno je i u Glasu Istre.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest