16. Dani gljiva u Brtonigli

Boletus proslavio rođendan dijeleći tortu od gljiva i prikupljajući sredstva za dječji vrtić u sklopu 16. Dana gljiva u Brtonigli

U subotu 27.10.2018. u Brtonigli započeli su tradicionalni Dani gljiva koji su ove godine proslavili svoje 16. izdanje.
Prisutnima, na otvorenju, obratili su se Željko Ružić, predsjednik gljivarskog društva Bujštine „Boletus“ i Paolo Klarić, načelnik općine Brtonigle. Uz iskazivanje velikog zadovoljstva što se tradicija nastavlja, istaknuli su da na ovoj manifestaciji, navedeno društvo će proslaviti punoljetnost, tj. 18.godinu postojanja i vrlo aktivnog rada. Slavilo se s 10-kilskom tortom od gljiva i njenim besplatnim dijeljenjem prisutnima, koji su ujedno uživali u mnogobrojnim delicijama od gljiva i ostalih autohtonih jela.

U međuvremenu razna gljivarska društva iz Hrvatske, Slovenije i Italije, natjecala su se u branju gljiva, kako bi u konačnici komisija ocijenila „ulov“ i klasificirala pobjednike po kategorijama, kako slijedi:
Najljepša gljiva – gljivarsko društvo Delnice
Najveća gljiva – gljivarsko društvo Labin
Najljepše aranžirana košarica gljiva – gljivarsko društvo Sežana (Slovenija)

Uz proglašenje pobjednika, dodijeljena su i priznanja, prilikom čega su prisustvovali i članovi Upravnog odbora Mikološkog saveza Istarske županije na čelu kojeg se nalazi Željko Ružić.
Među uvaženim gostima, nalazio se i prof. Romano Božac, prvi predsjednik Hrvatskog mikološkog saveza i voditelj Muzeja gljiva u Zagrebu, prvog takvog muzeja na svijetu koji broji oko 1.500 različitih primjeraka gljiva.

Program se nastavio uz Anelide koji su tijekom cijelog popodneva zabavljali prisutne odličnom glazbom i animacijom.
U nedjelju, 28. listopada, program se nastavio uz izložbu gljiva koja je bila prisutna i prethodnog dana, uz više od 200 komada jestivih, nejestivih, otrovnih i smrtno otrovnih gljiva.
Uslijedilo je natjecanje u pripremi gljivarskih kotlića. Na istome su se natjecala gjivarska društva i pojedini načelnici/gradonačelnici s područja Bujštine.

Nakon višesatne pripreme ovog ukusnog jela uslijedilo je proglašenje pobjednika u kojemu su najveći broj bodova komisije dobili u kategoriji:
GLJIVARSKA DRUŠTVA:
1. Gljivarsko društvo Bujštine „Boletus“ (sjedište u Brtonigli)
2. Gljivarsko društvo Sunčanica iz Samobora
3. Gljivarsko društvo Giordana iz Kaštelira (Poreč)

NAČELNICI I GRADONAČELNICI:
1. Fabrizio Vižintin, gradonačelnik Buja
2. Paolo Klarić, načelnik Brtonigle
3. Claudio Stocovaz, načelnik Grožnjana

Svojom prisutnošću, događaj su uveličali zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko i voditelj Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre, Mladen Milohanić sudjelovavši u dodjeli nagrada i priznanja.
Iako je nedjelju obilježila obilna kiša popraćena jakim vjetrom, najhrabriji posjetitelji ipak su došli u šator u centru Brtonigle, te su uz ukusna jela uživali i u nastupu Zajednice Talijana Nova Vas i glazbenu manifestaciju Alfa time banda.

Cijeli događaj je bio uljepšan izložbom dječjih radova dječjeg vrtića i osnovnih škola Brtonigle, a posebnu ljudskog i humanost pokazao je organizator manifestacije, tj. udruga Boletus, koji je organizirao hvalevrijednu akciju u kojoj će zaradu od prodaje porcija iz gljivarskog kotlića usmjeriti u opremanje Dječjeg vrtića Kalimero iz Brtonigle.

 

 

 

Pin It on Pinterest