Uređenje zelenih površine grada Pule u punom je jeku

Godišnje se u održavanje javnih zelenih površina grada Pule uloži više od 8 milijuna kuna  

Djelatnici Pula Herculanee odjela Hortikultura ovih dana intenzivno rade na uljepšavanju brojnih zelenih površina diljem Pule. „Hortikulturno uređenje grada ima veliki značaj, imperativ je jer težimo urednom, uređenom i dotjeranom urbanom središtu tri tisuće godina staroga grada“ naglasio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Grad Pula pozitivan je primjer grada koji ima veliki broj zelenih površina što se smatra ključnim u podizanju kvalitete života nekog područja. Naime, čak preko 43 posto površine grada obuhvaćaju zelene površine različitih namjena; za sport i rekreaciju, javne zelene površine, zaštitne zelene površine.

Budući da je jesen vrijeme sadnje nekih vrsta sezonskog cvijeća poput tratinčice, potočnice, maćuhice i lukovica, tijekom listopada, do sada, je posađeno preko 12 000 sadnica sezonskog cvijeća i 4000 lukovica na desetak lokacija u gradu (Trg Republike, Koparska ulica, Zlatićev trg, Ulica Mate Balote, Park kralja Petra Krešimira IV., Valerijin park, Huguesov park, Marulićeva ulica, Vidikovac…). Planirana je sadnja ukupno 15 000 sadnica sezonskog cvijeća i 5 000 lukovica tulipana. Od sezonskog cvijeća sade se tratinčice u više boja te plave potočnice i četiri sorte tulipana, a svojim bojama i oblicima razveselit će nas tek u proljeće. Sve se gredice prethodno prekrivaju humusom, a adekvatna gnojidba omogućit će mladim sadnicama brže i bolje prilagođavanje novim uvjetima rasta i razvoja. S pripremom gredica i sadnjom istih nastavit će  se i sljedećih dana i to na Ulici Prekomorskih brigada (križanje sa Palisinom ulicom), Velom vrhu, Koparskom naselju…

U tijeku je nabava 200 trajnica za uređenje 20 kamenih vaza na nekoliko lokacija u staroj gradskoj jezgri (Forum, Ul. Sergijevaca, Kandlerova ulica, Riva Ul. Sv. Teodora) koje će im dati novi, jesensko-zimski izgled. Nakon sadnje cvjetnih gredica i vaza pristupit će se sadnji ukrasnog grmlja i stabala na više lokacija u gradu. Do kraja godine planira se (do)sadnja ukrasnog bilja i trajnica na više lokacija u gradu kao i sadnja 20-tak stabala kako bi se bogat biljni fond Pule učinio još bogatijim.

Obzirom na skori blagdan Svih svetih uređuju se prilazi gradskom groblju, kose se zelene površine te sakuplja i odvozi listinac. Nastavlja se sa košnjom i po gradskim četvrtima i po pulskoj zaobilaznici. Do sada blaga jesen pogodovala je bujanju grmova i živica koji se intenzivno orezuju i oblikuju ovisno o vrsti živice i lokacijama na kojima se nalaze. Istovremeno se iste okopavaju i pljeve od korova kako bi se dobio uredniji izgled površina, ali i postigli bolji uvjeti za prezimljavanje biljaka. Do sada su tako uređene površine na ulazu u grad iz pravca stancije Peličeti, veliki rotor i pripadajuće mu površine, živica na Trgu Republike, a dijelom i površine na Trgu kralja Tomislava i u Mutvoranskoj ulici gdje se radovi nastavljaju. Sa plijevljenjem, okopavanjem i orezivanjem novoformiranih površina na pulskoj zaobilaznici od Šandaljske do Premanturske ulice započet će se slijedećih dana. Svi grmovi i živice u parkovima također su predmet redovnog održavanja.

Orezivanje stabala je zahtjevan i stručan posao koji se, osim u hitnoćama, obavlja u periodu mirovanja vegetacije, dakle u jesenskim i zimskim mjesecima pa su stoga djelatnici Hortikulture vrlo aktivni i po tom pitanju. Samo tijekom listopada na raznim lokacijama u gradu orezano je preko 50 stabala koja su svojim krošnjama zaklanjala vidljivost, prometne znakove ili predstavljala opasnost za ljude i imovinu. Tako su temeljito orezana stabla sofora u Kranjčevićevoj ulici, uklonjene su suhe i polomljene grane sa velikog alepskog bora u Parku Franje Josipa I., orezana su stabla akacije i oraha u Ulici Monte Cappelletto te uklonjena suha stabla u Ulici Marsovog polja, u Ulici Fižela, u Parku kralja Zvonimira te kod zdravstvene stanice Veruda.

Postavljeno je 20 novih klupa na različitim lokacijama u gradu po gotovo svim mjesnim odborima prema potrebama i željama građana, a u sklopu malih komunalnih akcija.  Planirano je nasipavanje tucanika po stazama u parkovima gdje god je to potrebno kako bi se u nadolazećem jesensko-zimskom razdoblju izbjeglo stvaranje lokvi na parkovnim stazama i omogućilo nesmetano korištenje istih.

Što se tiče kompletnog „make overa“ postojećih parkovnih površina do kraja godine je na redu uređenje dviju parkovnih površina smještene na vrlo atraktivnim pozicijama u gradu. Uređenje „Serpentine“, koja se nalazi neposredno uz južnu stranu pulske Arene, obuhvatit će radove na izvođenju staza, postavi cor-tena, nasipavanju nove plodne zemlje i humusa, sadnju 118 sadnica visokih grmova (lovor i tobirovac), 819 sadnica niskih grmova i trajnica (abelija, lavanda, lonicera, genista, ružmarin, kadulja…) postavu 440 m2 travnog tepiha i 213 m2 prekrivača tla (bršljan) te postavu sustava za zalijevanje. Vrijednost hortikulturnih radova iznosi 553.348,02 kuna.

Grad Pula već niz godina ulaže znatne napore u oplemenjivanju i očuvanju, te održavanju tih zelenih površina kao i obogaćivanju istih kroz hortikulturna uređenja dječjih igrališta, sportskih zona, trim staza, i ostalo. Na taj se način dodatno doprinosi ostvarivanju ciljeva zaštite okoliša i održivog razvitka, a vezanih uz zaštitu života i zdravlja ljudi, zaštitu biljnog i životinjskog svijeta, biološke i krajobrazne raznolikosti, očuvanje ekološke stabilnosti, te sprječavanju i smanjenju onečišćenja okoliša i uspostavljanja njezinih regeneracijskih sposobnosti

Pin It on Pinterest