ZEMLJANE NIŠE IDU KAO ALVA Na Monte Giru 797 novih grobnih mjesta

Prostrani novouređeni dio groblja od ceste i Elektromlina dijeli tek uski pojas borove šume. Cimitar je uređen, pored niša i grobova posađeno je stotinjak čempresa, oleandri, lavanda i drugo raslinje. Izgradnja je počela 21. studenog prošle godine, a koštala je 14 milijuna kuna.

Ovih dana privodi se kraju uređenje novog dijela groblja koje se prostire na površini od 5.600 četvornih metara. Tehnički pregled je obavljen, a uporabna dozvola trebala bi stići za osam dana, nakon čega se grobna mjesta, a ukupno ih je 797, mogu početi prodavati, kaže nam Darko Buršić, direktor gradske tvrtke Monte Giro. Jučer smo obišli novouređeni, prostrani dio groblja koji od ceste i Elektromlina dijeli tek uski pojas borove šume. Cimitar je uređen, pored niša i grobova posađeno je stotinjak čempresa, oleandri, lavanda i drugo raslinje.

Nekoliko radnika koje smo ovdje zatekli doslovno se bavilo glancanjem. Želimir Kljajić iz firme Mramor commerce uspinjao se na ljestve i krpom brisao prašinu sa sjajnih crnih mramornih ploča niša. Kaže da još moraju postaviti silikon na diletacije, čitaj: otvore između podnih i bočnih kamenih ploča. Predstoji im još postavljanje vida od inoksa s ukrasnim maticama na kamene vertikale niša. “Sve to je danas gotovo”, kaže nam dok premješta ljestve. Buršić dodaje da će službeno otvaranje biti nakon Svih Svetih, nakon čega će početi prodaja. Iako je poznato da u Puli nema grobnih mjesta u zemlji ni za lijek, direktor misli drugačije.

– Ima više zahtjeva za kupnju kad ne gradimo. Teško je reći koliko ih je sada. Neki ljudi predali su zahtjev prije 15 godina i više se ne javljaju. A nama je cilj da se groblje kontinuirano širi. Nema prodaje unaprijed. Prednost pri kupnji imaju familije u kojima se dogodi smrtni slučaj jer smrt je nepredvidiva. Mi ne možemo sve rasprodati unaprijed pa da nemamo gdje pokapati. Ne možemo nekome prodati samo zato što ima novca. Na dijelu groblja izgrađenom 1992. još ima slobodnih parcela. To nam je problem jer cijenu naknade od 120 kuna godišnje nismo mijenjali od 1998., objašnjava Buršić. Onaj tko već ima grobno mjesto, ne može kupiti novo.

Izgradnja novog dijela groblja počela je 21. studenog prošle godine, a koštala je 14 milijuna kuna.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest