OPSTAJU UNATOČ UVOZNOM CVIJEĆU, sve ono što se ne proda do 2. studenog već se 3. baci

Ovih će dana gotovo svi grobovi osvanuti s krizantemama, cvijećem koje je postalo sinonim za dane posvećene pokojnima. Ovih dana sve tržnice, trgovački centri i razne trgovine nude krizanteme, a odakle dolaze i kako se uzgajaju najbolje je doznati od uzgajivača. Stoga smo se uputili u pazinski “Park dizajn” Nade i Marija Velente. Cijela je obitelj Valenta angažirana u rasadniku u kojem se osim raznih vrsta cvjetnica uzgaja drugo ukrasno bilje, drveće i grmlje. “Park dizajn” ima proljetnu i jesensku proizvodnju, a u ovoj potonjoj prevladavaju maćuhice i krizanteme. Stoga su ovih dana njihovi plastenici prepuni krizantema u raznim bojama.

Moda i u cvijeću

U 20. stoljeću počelo se križati krizanteme, pa danas ima bezbroj njihovih kultivara.

-Mislim da nitko ne zna koliko različitih boja, vrsti i veličina krizantema danas postoji, kaže Valenta, dodajući kako se u njihovom rasadniku uzgaja 15-ak kultivara krizantema koje se razlikuju po veličini i boji cvijeta. Vrste koje uzgajaju mijenjaju se prema zahtjevima tržišta. Naime, i u uzgoju krizantema postoji moda koja se mijenja.

Na pitanje kako je to krizantema od simbola dugog života postala cvijet koji se veže uz groblja za blagdane Svih svetih i Dušnog dana, Nada Valenta nije znala određeno odgovoriti, jer to za njih kao uzgajivače nije od velike važnosti. Ona smatra da je glavni razlog tomu što krizantema cvate u jesen. A upravo je ta jesenja cvatnja velik izazov za uzgajivača, jer kako kaže Valenta, treba stvoriti uvijete da krizantema bude u najvećem cvatu upravo 1. studenog.

Krizantema se razmnožava reznicama, a one se mogu naručiti od proizvođača ili ih se može napraviti u vlastitom rasadniku. Zato treba matičnjake ostaviti preko zime da bi se u ožujku moglo napraviti reznice. U obiteljskom “Park dizajnu” za to je bila zadužena baka Nerela, a sada to kao i cijeli posao polako preuzima njena unuka Ana po stuci agronom koja će kako kaže njena majka Nada, preuzeti posao kad ona i suprug Mario pođu u mirovinu.

Početkom ljeta u lipnju i srpnju krizanteme koje su se razvile iz reznica presađuju su u lonce i njeguju kroz cijelo ljeto sve do jeseni i blagdana Svih svetih. Uzgoj je dosta osjetljiv i sve vrijeme vrtlar mora biti pažljiv. Naime, neke vrste trebaju više, a neke manje hranjiva. Ljeti cvijeće treba sačuvati i od velikih vrućina. Neke vrste treba zamračiti da procvatu. Svaka vrsta treba poseban tretman ako se želi dobiti određenu kvalitetu cvijeta. Treba dosta biti pažljiv da krizanteme u punom cvatu budu baš kad treba, a to je posljednjih dana listopada.

Najviše idu bijele

-Nekad smo proizvodili više krizantema, ali posljednjih smo godina broj lonaca sveli na manje od dvije tisuća, kaže Valenta. U vrijeme kada su oni počinjali s proizvodnjom krizantema bilo je manje proizvođača, ali nije se ni toliko uvozilo. Stoga “Park dizajn” uzgaja količine koje može prodati, jer sve ono što se ne proda do 1. ili 2. studenog 3. se baca. Zato je proizvodnja prilično rizična i orijentirana je na stalne kupce, trgovine i cvjećarne, a određen ih se broj proda i u samom rasadniku. Danas se krizanteme mogu kupiti na svakom mjestu, pa čak i na benzinskim pumpama. Zato treba biti oprezan s količinama, smatra Valenta. Najviše se, kaže, prodaju bijele krizanteme iako se i tu moda mijenja. Nekada bolje idu one u bojama, ali kada se sveukupno gleda od 60 do 70 posto su bijele, od 10 do 20 posto su žute, a ostalo su krizateme drugih boja.

Na pitanje tko su bolji kupci – žene ili muškarci, Valenta se nasmiješila i citirala nepoznatog šaljivca koji je rekao kako su muškarci bolji kupci jer kupe i plate dok žene više izabiru. No to, kaže, nije istina jer svi biraju i svi vole kupiti lijepo cvijeće.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest