ARHEOLOŠKI MUZEJ ISTRA dobitnik najvećeg broja nagrada Hrvatskog muzejskog društva za 2017. godinu

Hrvatsko muzejsko društvo i ove je godine raspisalo javni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu Godišnjih nagrada Hrvatskog muzejskog društva za 2017. godinu unutar 9 kategorija (za realiziranu izložbu, stalni postav, izdavački projekt, provedenu restauraciju muzejske građe, istraživački rad koji je rezultirao izložbom ili stručnom publikacijom, realizirani dokumentacijsko-informacijski program, pedagoško-edukacijski program, marketinško-propagandni program i međumuzejsku suradnju), kao i za dodjelu Nagrade za životno djelo.

Ove godine na natječaj je pristiglo 45 prijava. Stoga je Ocjenjivački sud za dodjelu Nagrada HMD-a imao izuzetno težak zadatak, ne samo zbog brojnosti prijava već i zbog njihove visoke kvalitete. Iz tog razloga je Ocjenjivački sud u sastavu Dora Bošković – predsjednica, Damir Doračić, Kristina Mihovilić, Lidija Nikočević i Snježana Pintarić dodijelio čak dvije Nagrade za životno djelo, sedam Godišnjih nagrada i sedam Posebnih priznanja unutar kategorija.

Svečana dodjela održana je 30. listopada u Muzeju Mimara u Zagrebu. Na početku svečanosti okupljenima su se obratili predsjednica Društva, muzejska savjetnica Vlasta Krklec, te u ime domaćina Lada Ratković Bukovčan, ravnateljica Muzeja Mimara. U ime Ministarstva kulture okupljene je pozdravila Rašeljka Bilić, voditeljica Službe za muzejsku djelatnost,a nakon nje prisutnima se obratio Veljko Mihalić, voditelj Odsjeka za audiovizualne umjetnosti i kulturnu baštinu u svojstvu posebnog izaslanika gradonačelnika Grada Zagreba.

Arheološki muzej Istre je apsolutno dobitnik najvećeg broja nagrada Hrvatskog muzejskog društva za 2017. godinu. Od ukupno 14 nagrada, Arheološki muzej Istre je dobio 5 nagrada, i to 1 Godišnju nagradu i 4 Posebna priznanja.

U kategoriji Provedeni istraživački rad koji je rezultirao stručnom publikacijom dobitnica je dr.sc. Tatjana Bradara muzejska savjetnica u Artheološkom muzeju Istre za monografiju „Mletačko – austrijska granica u Istri“.

Posebna priznanja su dodijeljena za sljedeće kategorije:

Realizirana izložba – za izložbu „Zambratija – prapovijesni šivani brod“ autora Ide Koncani Uhač, više kustosice u Arheološkom muzeju Istre, Marka Uhača i Giulie Boetto.

Provedena restauracija muzejske građe – za projekt „Pula 2“ pod vodstvom djelatnica Arheološkog muzeja Istre, restauratorice Andree Sardoz i više restauratorice Monike Petrović.

Marketinško – propagandni program – za program „Prozor u Prošlost“ Arheološkog muzeja Istre

Međumuzejsku suradnju – za suradnju na izložbi „Gajba i tić – pokriveno i raskrito u seksualnosti Istre“

Dobivene nagrade su veliko priznanje kontinuiranom djelovanju Arheološkog muzeja Istre na očuvanju i promociji kulturne baštine.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest