Županijsko natjecanje u čitanju naglas: Staša Petković i Ivor Muješić predstavljaju Istru u Sisku

Županijsko natjecanje u čitanju naglas: Staša Petković i Ivor Muješić predstavljaju Istru u Sisku.

Županijsko natjecanje u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda održano je 5. studenog 2018. u dvorani Središnje knjižnice, a čitalačke snage odmjerili su pobjednici na gradskim i općinskim natjecanjima u Labinu, Bujama i Puli.

U ovogodišnjem županijskom natjecanju sudjelovano je 7 učenika (4 u mlađoj i 3 u starijoj kategoriji), koje je pripremilo 5 mentorica.

Najbolja u mlađoj kategoriji bila je Staša Petković iz pulske OŠ Stoja, drugo mjesto osvojila je Lucija Gusak, učenica OŠ Mate Balote Buje, treće Izabel Versa iz OŠ Milana Šorga Oprtalj, a četvrto mjesto Michelle Bӧhnke iz labinske OŠ “Ivo Lola Ribar”. U starijoj kategoriji prvo mjesto osvojio je Ivor Muješić, učenik OŠ Stoja iz Pule, drugo mjesto Fata Bećirović iz OŠ Ivana Batelića Raša, dok je treća bila Paola Gašparić iz bujske OŠ Mate Balote.

Natjecatelje su pripremile mentorice: Barbara PindulićIva Winter-BistrovićAmadea DraguzetIvana Kmet i Romina Miletić.

Natjecanje u čitanju naglas provodi se u dvije starosne kategorije: mlađa (učenici 3., 4. i 5. razreda) i starija (učenici 6., 7. i 8. razreda).

Natjecatelji predstavljaju knjigu po vlastitom izboru, uz preporuku učitelja mentora, školskog ili dječjeg knjižničara, a u obzir dolaze isključivo prozna djela hrvatske i strane književnosti primjerena uzrastu natjecatelja.

Učenike koji će predstavljati Istarsku županiju u Sisku na nacionalnom natjecanju u čitanju naglas odabrala je peteročlana prosudbena komisija: Aleksandar Bančić, dramski pedagog iz Dramskog studija Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula, Sandra Išić, učitelj radni terapeut iz Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju Pula, Željka Kondić-Dabo, knjižničarka u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula i jedna od osnivačica udruge Pusti priču, Karla Poldrugovac, knjižničarka Dječjeg odjela Gradske knjižnice i čitaonice Pula, i Eleonora Lenić, prošlogodišnja pobjednica županijskog natjecanja u čitanju naglas u mlađoj kategoriji.

Natjecanje u čitanju naglas šesti se put održava u Mjesecu hrvatske knjige u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva – Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež i Narodne knjižnice i čitaonice “Vlado Gotovac” Sisak. Ova se nacionalna akcija organizira s ciljem poticanja i popularizacije knjiga, čitanja i čitanja naglas, razvijanja ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena, unapređenja čitalačkih sposobnosti učenika, naglašavanja čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja, poticanja usmenog izražavanja i razvijanja motivacijskih sposobnosti.

 

 

 

Pin It on Pinterest