Pulaprometu i Plinari dodijeljeno dodatnih 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za modernizaciju javnog gradskog prijevoza

Nabava 20 ekoloških autobusa i izgradnja punionice na plin sufinancirat će se s ukupno 88 posto bespovratnih EU sredstava.

Nakon što je putem Poziva u okviru ITU mehanizma Pulaprometu, zajedno sa Plinarom, za projekt nabavke novih autobusa na prirodni stlačeni plin te izgradnje punionice plina dodijeljeno 33,7 milijuna kuna, po potpisivanju Ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava putem Javnog poziva za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu dodatno su odobrena bespovratna sredstva od gotovo 9 milijuna kuna. Riječ je o sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kojima je stopa financiranja projekata iz vlastitih sredstava korisnika dodatno smanjena. Dodjeljivanjem novih gotovo 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava postotak sufinanciranja projekta čistog urbanog prometa povećao se s dosadašnjih 70 na 88 posto.„Sa sveukupno 42,7 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava rezerviranih kroz ITU mehanizam i Fond nabavit će se 20 novih, ekološki prihvatljivijih autobusa, zahvaljujući kojima će se znatno modernizirati javni gradski prijevoz te proširiti obuhvat prometovanja. Cilj je povećati broj linija koje će zadovoljiti potrebe stanovnika cijelog urbanog područja, kao i sve brojnijih turista, pritom uvažavajući visoke standarde sigurnosti i kvalitete usluge javnog gradskog prijevoza“ kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić pritom nadodavši kako je za taj izuzetno važan projekt održivog razvoj prometa na urbanom području zaduženo trgovačko društvo Pulapromet zajedno sa partnerom na projektu Plinarom d.o.o. 

Projekt „Nabava SPP autobusa i izgradnja SPP punionice“ trenutno je u fazi provedbe e-savjetovanja vezanog za dokumentaciju javne nabave.  Sve planirane aktivnosti se odvijaju prema predviđenoj dinamici te su usmjerene ka realizaciji ovog strateškog projekta koji je  raspisan u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija za specifični cilj 7ii2 „Čisti urbani promet“. Uz uspješno proveden prvi poziv, ITU ured Grada Pule i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije intenzivno rade na još dva poziva koja će uskoro biti objavljena. „Do sada je uspješno pripremljen prijedlog natječajne dokumentacije za poziv za kulturnu baštinu – 6c1 „Revitalizacija kulturne baštine u Urbanom području Pula“ za koji se od Ministarstva očekuje raspisivanje poziva krajem godine. Projekti koji će se moći kandidirati na ovaj Poziv prepoznati su od strane Partnerskog vijeća kao strateški te su uvršteni u Strategiju razvoja urbanog područja“, istaknuo je pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić koji je kazao kako se radi o projektima koji se nalaze na glavnoj listi intervencija unutar specifičnog cilja 6c1. Redom to su projekt Arheološkog muzeja Istre  „Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta Pula“, zatim projekt nadležnog upravnog odjela Grada Pule „Rekonstrukcija pulskog fortifikacijskog sustava“, projekt Grada Vodnjana „Rekonstrukcija kompleksa stare uljare u multimedijalni centar MMC Torcio“ te integrirani projekt očuvanja svetvinčentske kulturne baštine prijavitelja Općine Svetvinčenat. Ujedno, pročelnik Matić spomenuo je kako se intenzivno radi na pripremi dokumentacije za poziv za poduzetništvo. „Prema planu i programu u prvom kvartalu 2019. godine slijedi objava poziva za 3a2 „Investicije u razvoj poslovne infrastrukture i poduzetničkih inkubatora na Urbanom području Pula“ za dio koji se odnosi na infrastrukturu u poslovnim zonama“ zaključio je Matić.

Pin It on Pinterest