Epidemiolozi je očekuju tek sredinom prosinca: U istarski Zavod za javno zdravstvo zasad stiglo 15.000 DOZA CJEPIVA

Četverovalentna cjepiva pokazala su se učinkovitijima, ali istraživanja koja su uzela u obzir troškove i učinkovitost, potvrdila su da trovalentno cjepivo pruža križnu zaštitu. To znači da cjepivo koje sadrži jednu liniju virusa B, pruža određenu zaštitu i za drugu liniju, kaže epidemiologinja Branka Sep Ševerdija.

Sutra počinje cijepljenje protiv gripe koju u Istri epidemiolozi očekuju tek sredinom prosinca. Prošle godine je gripa stigla u Hrvatsku već sredinom studenog i trajala je duže nego prijašnjih sezona. Ove godine u istarski Zavod za javno zdravstvo stiglo je 15.000 doza cjepiva, oko dvije tisuće više nego lani, s obzirom na sve veći interes za cijepljenje. Cjepivo je namijenjeno rizičnim skupinama, a to su stariji od 65 godina, kronični srčani, plućni i bubrežni bolesnici, dijabetičari i transplantirani te zdravstveni djelatnici i za njih je besplatno. Za ostale osiguranike cijena ovog cjepiva je 20 kuna.

Za rizične skupine besplatno

Cjepivo u distribuciji u javnom zdravstvu jednako je prošlogodišnjem – trovalentno, nizozemskog proizvođača, pod nazivom Influvac i odobreno je od Svjetske zdravstvene organizacije i EU-a za nastupajuću sezonu. Sadrži površinske antigene dva podtipa virusa gripe A i jedan tip virusa gripe B, ali ne i drugu liniju B virusa, zvanu Yamagata, koja je prošle sezone jedno vrijeme dominirala i u Hrvatskoj. Četverovalentno cjepivo, koje sadrži sva četiri podtipa virusa gripe, može se kupiti u ljekarnama, ali je relativno skupo.

U Istarskim ljekarnama imaju ga u određenoj količini pod nazivom Vaxigrip tetra i košta oko 96 kuna. Trovalentnog cjepiva Influvac trenutno nemaju, ali ravnateljica Ivanka Živković kaže da ga ima na zalihama u veledrogerijama i može se naručiti. Maloprodajna mu je cijena 27 kuna. Svi koji se odluče kupiti cjepivo u ljekarni, upozoravaju epidemiolozi, trebaju biti u dogovoru s liječnikom koji će ih cijepiti, budući da doze treba čuvati na određenoj temperaturi.

– Od 2012. godine četverovalentna cjepiva su u najrazvijenijim zemljama preuzela dominaciju i pokazala su se učinkovitijima u odnosu na trovalentna, međutim istraživanja koja su uzela u obzir troškove i učinkovitost, pokazala su da trovalentno cjepivo pruža križnu zaštitu. To znači da cjepivo koje sadrži jednu liniju virusa B, liniju Victoria, pruža određenu zaštitu i za drugu, Yamagata liniju, kaže mr. sc. Branka Sep Ševerdija, voditeljica Odjela za operativnu epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Cijepiti se može kod obiteljskog liječnika ili pedijatra, a u Zavodu za javno zdravstvo u Puli i njihovim ispostavama u drugim gradovima mogu se cijepiti starije i bolesne osobe kojima je daleko do njihovog liječnika i oni koji nemaju prebivalište u Istri.

Nepredvidiva bolest i komplikacije

Prošle je godine, prema prijavama koje zaprima Zavod, od gripe u Istri oboljelo gotovo 3.500 osoba, a dvoje je umrlo od komplikacija gripe.

– Gripa je nepredvidiva bolest i teško je prognozirati njezin intenzitet ove sezone. Treba ju svakako ozbiljno shvatiti, što znači preležati uz simptomatsku terapiju. Važno je da oboljela osoba ostane kod kuće da ne bi širila zarazu, s obzirom da se gripa vrlo lako širi uobičajenim socijalnim kontaktom. Gripa ne zahtijeva posjet liječniku, osim u slučaju komplikacija, ako povišena tjelesna temperatura traje dulje od 4-5 dana, ako oboljela osoba otežano diše, jako kašlje, osjeća pritisak u prsima, ili se žali na vrtoglavicu i ošamućenost te kod ponovne pojave povišene temperature nakon kratkotrajnog poboljšanja, savjetuje dr. Sep Ševerdija.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest