Momjan u znaku degustacije dobrog vina: POSJETITELJI UŽIVALI U MLADOM I ZRELOM MUŠKATU

Poslije svete mise ispred crkve mnogi su degustirali tek blagoslovljeni mladi muškat kojega je i ove godine darovala obitelj Brajko, a koji je odlično prijao uz uvijek ukusne domaće kolače.

Sveti Martin, zaštitnik vinara i vinogradara, tradicionalno se slavi u Momjanu kod Buja, gdje je taj svetac nebeski zaštitnik župe, a njegovo ime nosi i momjanska župna crkva. Martinje je proteklog vikenda bilo u znaku mladog vina koje je nakon misnog slavlja simbolično kršteno i blagoslovljeno, što je običaj u mnogim našim i europskim krajevima, a tim se činom mlado vino pretvara u zrelo i ugodno za pijenje.

Ocjenjivano 24 uzorka

U Momjanu je, nakon svečanog misnog slavlja posvećenog sv. Martinu, čiji kip krasi i oltar momjanske crkve, mladi muškat blagoslovio mjesni župnik vlč. Miroslaw Paraniak, predvoditelj misnog slavlja. Poslije svete mise ispred crkve mnogi su degustirali tek blagoslovljeni mladi muškat kojega je i ove godine darovala obitelj Brajko. Mladi muškat je odlično prijao uz uvijek ukusne domaće kolače.

Inače, muškat je u Momjanu bio u glavnoj ulozi oba dana ove tradicionalne manifestacije. Na ocjenjivanje su vinari iz Istre, dijelova Slovenije i Italije dostavili 24 uzorka koje su posjetitelji degustirali na tri lokacije, sve za 40 kuna koliko je koštala čaša s prigodnom platnenom vrećicom za uspomenu. Ispijajući gutljaje mladog i zrelog muškata u zamaskiranim bocama označenim brojevima u Vetrini muškata, posjetitelji, među kojima je najviše bilo Slovenaca, uživali su raspravljajući koji je uzorak najbolji. Svako od njih je na kuponu odabrao svog favorita, a sinoć su proglašeni najbolji i dobili titule momjanskih muškatira.

Vino se ove godine degustiralo i na momjanskom kaštelu, na platou uz ruševne zidine. Osim nekoliko hrabrih posjetitelja, tamo su se nakon defilea po vinskim cestama Momjanštine, okupili i motoristi, sudionici 15. Winter moto partyja u organizaciji Moto kluba Pirates. Ove godine u Momjan je došlo stotinjak motorista iz Istre i drugih dijelova Hrvatske te Slovenije, Italije, Austrije i drugih krajeva.

Biciklijada i nogomet

Iz bogatog programa momjanskog Martinja treba izdvojiti glazbene sadržaje, a još u petak navečer održan je koncert na kojemu su pjevači amateri izvodili poznate hitove s talijanskog festivala u Sanremu. Drugog dana fešte svirali su The Green Smoothies, Mauro Staraj i La Banda, te grupa Error.

Održana je i uvijek dobro posjećena biciklijada, a četrdesetak biciklista vozilo je tridesetak kilometara po Momjanštini, dajući tako svoj prilog programu momjanskog Martinja. Održan je i memorijalni nogometni turnir “Adriano Smilović”, a posjetitelje je zabavljala Limena glazba Zt-a Buje. Zajednica Talijana Momjan i ove je godine priredila kulturno – umjetnički program uz sudjelovanje učenika i polaznika vrtića, a veselo je bilo i u konobama i kantinama, uz dobru gastronomsku ponudu.

Martinje u Momjanu organizirali su Mjesni odbor, Udruga Vino Momillianum, lokalna Zajednica Talijana te TZ Buje, uz potporu Grada Buje i Istarske županije.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest