Srušen zid i otvoren put do novog Vatrogasnog doma

U zgradi je više od 500 kvadrata, s tim da će se u glavnini prostora smjestiti DVD, a u manjem dijelu Područja vatrogasna zajednica. Cijela je investicija “teška” 3,1 milijun kuna, bez opremanja.

Rušenjem zida, koji je blokirao pogled s Ulice 43. istarske divizije prema nekadašnjem kompleksu vojarni u Šijani, ušli su u zadnju fazu završni radovi uređenja vatrogasnog doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pule. Ono će, nakon desetljeća podstanarstva i rada u neuvjetnim prostorima, napokon dobiti svoje sjedište.

Opremanje prostora

Kako doznajemo od Petra Znahora, predsjednik DVD-a, adaptirana je cijela zgrada na adresi Trg I. istarske brigade 13, koja je godinama bila zapuštena, a koju im je na korištenje dodijelio Grad Pula još prije dvije godine. Preuređenje se, kako to obično biva, nešto odužilo, no u prostoru se upravo dovršavaju finese. Nakon što je napravljena međukatna konstrukcija, čime su dobivena dva kata, u prizemlju je uređena velika moderna garaža, svlačionice i uredi, a na katu se još uređuju spavaonice, kabine, toaleti, arhiva, velika multimedijalna dvorana u koju stane čak 120 stolica.

U zgradi je više od 500 kvadrata, s tim da će se u glavnini prostora smjestiti DVD, a u manjem dijelu Područja vatrogasna zajednica. Cijela je investicija “teška” 3,1 milijun kuna, bez opremanja.

– Nakon rušenja zida, postavit ćemo ogradu, a zatim urediti okoliš vatrogasnog doma. Još moramo urediti ulazno stepenište i postaviti na ulazu dva kipa, sv. Florijana i sv. Barbare, i zgrada će biti gotova za useljenje, na radost svih vatrogasaca – njih 90-ak članove, od čega 45 operativaca te vatrogasnu mladež, veli nam Znahor.

Blagoslov konzervatora

Mada je rušenje zida jučer neke od prolaznika iznenadilo, Znahor kaže da je od nekadašnjeg zida zapravo ostalo vrlo malo. Na prvom je dijelu zida derutna ograda odavno uklonjena, a zadnji zatvoren dio ometao je nesmetan pogled na ovaj prostor. Sada kada je on uređen bilo bi šteta da se ne ostvari barem vizualna komunikacija između prostora.

– Ovaj je dio vojska bila zatvorila jer je on služio kao grudobran za ispucavanje oružja, pojasnio nam je jučer Znahor dodajući da su za rušenje dobili dozvolu konzervatora. Oni su, kaže, diktirali cjelokupno uređenje zgrade – od boje fasade i stolarije do boje ulaznih vrata u garažu.

Izvor: https://www.glasistre.hr

 

Pin It on Pinterest