Pula je primjer kvalitetnog uvođenja modernih rješenja za veću kvalitetu života u gradu

U Histriji započela dvodnevna konferencija “Zeleni gradovi za zeleniju budućnost“

„Grad Pula, grad je po mjeri  čovjeka. Infrastrukturno i ekološki sređen, integriran je u    suvremene europske trendove i nositelj je vlastitog razvitka i razvitka okoline. Već godinama u poslovanje gradske uprave, ali i u infrastrukturu grada uvodimo najmodernija rješenja koja dugoročno doprinose dodatnom podizanju kvalitete života u gradu. Želio bi zahvaliti svima koji su sudjelovali u realizaciji i implementaciji takvih rješenja zbog kojih je danas Pula kao svijetli primjer ostalim gradovima i može se nazvati zelenim gradom“ kazao je Robert Cvek zamjenik pulskog gradonačelnika na otvaranju današnje konferencije pod nazivom “Zeleni gradovi za zeleniju budućnost“, koja se održava danas i sutra u Hotelu Histria, u okviru Eu Green week 2018.

Događanje je organizirano u cilju istraživanja načina kako gradovima omogućiti da postanu bolja mjesta za život i rad na način upoznavanja odgovornih osoba  koje upravljaju gradskim resursima na dobru praksu na području gospodarenja otpadom, prostornog planiranja, prilagodbe klimatskim promjenama uz očuvanje prirode i bioraznolikosti.  Događanja su namijenjena i građanima, nevladinim udrugama i cjelokupnoj zainteresiranoj javnosti kao i gospodarstvenicima. Eko.-Adria d.o.o. jedan je od partnera europske komisije za  ovogodišnji program koji je podijeljen na dvije cjeline obrade. Prvi dan tema je Strategija prilagodbe klimatskim promjenama – Green city – Water sensitive city, a sutra će biti riječi o upravljanju komunalnim otpadom.
Jedan od primjera dobre prakse Grada Pule je kvalitetan pristup u rješavanju problema zbrinjavanja oborinskih voda u urbanim sredinama. Upravo je to razlog zbog kojeg je Pula kao jedan od predvodnika i grad čiji primjer trebaju pratiti i ostali hrvatski gradovi. U Puli se, naime, posljednjih godina uspješno radi na uvođenju kvalitetnijih rješenja odvodnje oborinskih voda što uključuje kišne vrtove, infiltracijske jarke, infiltracijsko-retencijske lagune, podzemne retencije i drugo. Dio planiranih rješenja je već u funkciji s izvrsnim rezultatima. Široj javnosti takvo rješenje poznato je na Trgu kralja Tomislava koji je, od urbaniteta napušteni dio grada, oživio u svom punom smislu, po  principu održivog razvoja i u potpunosti prilagođen klimatskim promjena. Već prve obilnije oborine na rekonstruiranom Trgu kralja Tomislava su, uz inženjerski pristup odvodnji, arhitektonskim i krajobraznim uređenjem uspješno apsorbirane.

Od ostalih primjera primjene takvih rješenja odvodnje može se navesti rješenje odvodnje na ulazu u Grad Pulu, odnosno odvodnja gornjeg dijela Šijanskog sliva, Nazorovoj ulici, trgovački centar Pula City mall, obilaznica, Ulica Proštinske bune i još niz drugih.

Strateški razvoj grada, između ostalog, uvelike je usmjeren na promet i zgradarstvo  gdje je bitno navesti da je u tijeku nabava 20 novih ekoloških autobusa na stlačeni prirodni plin čime će se smanjiti negativni utjecaji na okoliš, smanjit će se buka a i trošiti znatno manje goriva u odnosu na postojeće autobuse, te će se izgraditi punionica na stlačeni prirodni plin-SPP.
Težnja ka održivoj mobilnost u urbanom prometu uočava se i u unaprjeđenju ponude javnih prijevoznih sredstava putem električnih bicikli smještenih na frekventnim i atraktivnim gradskim lokacijama kojima se maksimalno pokriva šira gradska zona. „Bičiklete“ su od ovog mjeseca u funkciji za sve korisnike.

Povrh toga kontinuirano se širi mreža biciklističkih staza i obogaćuje novim sadržajima kao što je nedavno obogaćena biciklistička ruta 308 pametnim klupama i nadstrešnicama na kojima je moguće punjenje elektronskih uređaja i električnih bicikli. Električni automobili se, pak, mogu napuniti na parkiralištu Karolina.

Kao što je navedeno, Grad vodi računa o sustavnom gospodarenju energijom u zgradama javne namjene i energetskoj obnovi nestambenih zgrada u vlasništvu Grada Pule. Putem upravitelja zgrada Castrum Pula 97 d.o.o. u prethodnom razdoblju privučena su značajna financijska sredstva za energetsku obnovu višestambenih zgrada putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u tijeku je i provedba gradskog projekta Dolcevita.

Grad Pula se dugoročno opredijelio za ulaganje u očuvanje okoliša s intenzivnim provođenjem brojnih aktivnosti više od 10 godina – od uspostave zelenih otoka, individualiziranih posuda, žutih kontejnera za prikupljanje tekstila, uspostave sustava selektivnog prikupljanja otpada „Od vrata do vrata“, projekt „EKO OTOK“, podijele kompostera, obnovu voznog parka Pula Heculanee, podzemnih kontejnera, izgradnje tri reciklažna dvorišta i ostalo. Nadalje, izgrađen je i Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun i ne manje bitno treba istaknuti da je napravljen obalni kolektor čime su fekalne vode iz pulskoga zaljeva usmjerene na pročistač.

U tijeku je i provedba projekta  Life Sec Adapt koji ima za cilj osposobljavanje jedinica lokalne samouprave za prilagodbu na klimatske promjene kroz cijeli niz aktivnosti koje će se realizirati u projektu, a željeni rezultati su stvaranje dokumenata – Akcijski plan prilagodbe klimatskim promjenama grada Pule i Strategija prilagodbe klimatskim promjenama grada Pule.

Od strane struke na konferenciji prezentirana su održiva rješenja za razvoj urbanih područja, primjeri dobre prakse kao inspiracija i katalizator promjene.

Pin It on Pinterest